Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ δηλώσεις Βενιζέλου σε τουρκικό κανάλι: “Οι τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής είναι για εμάς εθνική κληρονομιά”!

Πραγματικά απίστευτες δηλώσεις μετά τις προκλήσεις των Τούρκων στη Στρογγυλη έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε τουρκικό κανάλι. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε “Εθνική κληρονομιά” τους τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής ,στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun για το κανάλι Turkish TV- Cine5. 

Πιο συγκεκριμένα: 

” Όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς” ανέφερε ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος 

Τι δήλωσε για το τζαμί στην Αθήνα 

“Ναι, σαφέστατα. Ένα τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δωρεά του κράτους προς τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Διότι μιλάμε για μια δημόσια οντότητα, όχι για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για μια δημόσια νομική οντότητα και για τις σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι προφανές και απαραίτητο για κάθε ευρωπαϊκή, σύγχρονη και χωρίς προκαταλήψεις κοινωνία.”
 - See more at: http://www.hellas-now.com/2014/11/blog-post_136.html#sthash.c0efw9Cf.dpuf

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Ο Λοβέρδος μιλούσε για αλβανική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία και οι Αλβανοί αναρτούσαν στα σχολεία τους τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας»

Ο Λοβέρδος μιλούσε για αλβανική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία και οι Αλβανοί αναρτούσαν στα σχολεία τους τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας»..

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επισκέπτονταν την Αλβανία και μιλούσε για ένταξη της αλβανικής γλώσσας στα …
ελληνικά σχολεία οι Αλβανοί αναρτούσαν στα σχολεία τους χάρτη με τη μεγάλη Αλβανία και προκαλούσαν.

Κατά την επίσκεψη αυτή ακούστηκαν δεσμεύσεις και υποσχέσεις της Αλβανίδας Υπουργού Παιδείας για για κοινή επιτροπή σχετικά με την επίβλεψη του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων που μέχρι πρότινος περιλάμβαναν αλυτρωτικό περιεχόμενο και αναφορές στην μεγάλη Αλβανία. Κάποια σχολεία αντιδρώντας σε όλα αυτά τοιχοκόλλησαν τον χάρτη της μεγάλης Αλβανίας στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.
Όπως μεταδίδει ο συντάκτης του himara.gr και ανταποκριτής του Αθηναικού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αλβανία, Ι. Πάτσο, η φωτογραφία του άρθρου είναι απ” τον εσωτερικό χώρο του αλβανικού κολεγίου «Turgut Ozal» στο Δυρράχιο και απεικονίζει τον χάρτη της μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει την Κέρκυρα και τα όριά της φτάνουν μέχρι την Θεσπρωτία, διάφορες προσωπικότητες της Αλβανικής ιστορίας καθώς και λέξη «Autokton», δηλαδή Αυτόχθονες.
Όλα αυτή συνέβησαν τη στιγμή που ήταν στην Αλβανία ο κ. Λοβέρδος.

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Η βία μαύρων σε λευκούς επιταχύνεται

 
Κατά ένα πολύ περίεργο λόγο, μια εβδομαδιαία αμερικάνικη εφημερίδα, ασχολήθηκε με την διογκούμενη ρατσιστική βία μαύρων εναντίον λευκών στις ΗΠΑ, αντίθετα με την πάγια τακτική που συστήνει άκρα του τάφου σιωπή σε τέτοια περιστατικά. Η αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν μια ομιλία του συγγραφέα ColinFlaherty που έχει ασχοληθεί με το θέμα, σε κολλέγιο του NewJersey, το Atlantic Cape Community College.

Γράφει η Cape May County Herald

Ο Colin Flaherty είναι ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος για 30 χρόνια, του οποίου τα έργα έχουν εμφανιστεί στις σημαντικότερες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των The New York Times,Washington Post και Los Angeles Times, και έχουν δημοσιευθεί σε 1.000 ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο και έλαβε 50 βραβεία δημοσιογραφίας. Ο Flaherty έκανε μια παρουσίαση στις 3 Νοεμβρίου στο Atlantic Cape Community College για να μιλήσει για την βία μαύρων σε λευκούς, ένα θέμα, για το οποίο, όπως δήλωσε, ο Τύπος δίνει ελάχιστη προσοχή.

Το θέμα κάνει τους συντάκτες να νιώθουν άβολα, είπε ο Flaherty. Οι λίμπεραλς, είπε, λουφάζουν στην ιδέα της βίας μαύρων σε λευκούς και η αστυνομία κάνει ελάχιστες αναφορές.

Ο Flaherty παρουσίασε περιπτώσεις στο Σικάγο, όπου ο ΔήμαρχοςRahm Emanuel αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια βία και στη Φιλαδέλφεια, όπου ο Δήμαρχος Michael Nutter την υποτίμησε.

Ο Flaherty εμφανίστηκε στην τάξη Αμερικανικής Ιστορίας τηςHelen McCaffrey, στην τάξη αγγλικών του Francis Raucher και στην τάξη θεάτρου του John Alvarez, για να συζητήσει το βιβλίο τουWhite Girl Bleed A Lot” και την θέση ότι η βία μαύρων σε λευκούς αυξάνεται, και ότι δεν καλύπτεται επαρκώς από τον κατεστημένο Τύπο.

Ο Flaherty είπε ότι ενώ συμβαίνουν φυλετικές ταραχές αυτές αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό. Η πολιτική ορθότητα έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον Flaherty, καθώς τηλεοπτικά κανάλια, εκδότες εφημερίδων και δήμαρχοι κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν να αναφερθούν στην φυλή των επιτιθέμενων, οι οποίοι, όπως είπε, είναι κυρίως νεαροί μαύροι άνδρες.

Η McCaffrey, η οποία διδάσκει ιστορία στο κολλέγιο AtlanticCape, παρουσίασε τον Flaherty. "Ο σκοπός που ερχόμαστε στο κολέγιο είναι να διερευνήσουμε ιδέες, νέες ιδέες και να σκεφτούμε. Αν δεν σας κάνουμε να νιώσετε άβολα, δεν θα σας κάνουμε να σκεφτείτε. Κάντε ερωτήσεις", είπε "και να αισθάνεστε ελεύθεροι να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε. Έτσι θα μάθετε νασκέφτεστε".

Ερωτηθείσα για το πώς προσκλήθηκε ο ομιλητής, η McCaffreyαπάντησε, «τον άκουσα στο ραδιόφωνο, και σκέφτηκα ότι παρουσίασε μια ανήκουστη άποψη. Του είπα ότι έπρεπε να μιλήσει σε φοιτητές, και είπε, "Ας το κάνουμε"».

Το βιβλίο του Flaherty, το οποίο είναι μπεστ-σέλερ για τηνAmazon, αρχίζει ως εξής: «Η ρατσιστική βία επιστρέφει. Σε εκατοντάδες επεισόδια σε όλη τη χώρα από το 2010, ομάδες μαύρων ανθρώπων περιφέρονται στους δρόμους της Αμερικής, εκφοβίζουν, καταδιώκουν, προβαίνουν σε βανδαλισμούς, κλέβουν, μαχαιρώνουν, πυροβολούν και δολοφονούν.

«Αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί σχετικά με το πρόβλημα. Η εγκληματικότητα δεν έχει χρώμα, λέει ένας αρχηγός της αστυνομίας στο Μιλγουόκι. Η φυλή δεν έχει σημασία, μας διαβεβαιώνει ένας εκδότης εφημερίδας του ChicagoΑρνείται το προφανές. Η Αμερική είναι η πιο φυλετικά συνειδητοποιημένη κοινωνία στον κόσμο. ... Μιλάμε για κάθε τι που έχει σχέση με τους μαύρους εκτός από την βία του μαύρου όχλου και την ανομία. Αυτό είναι ταμπού. Και το αποτέλεσμα είναι ότι λίγοι γνωρίζουν γι’ αυτό. Λιγότεροι ακόμα μιλάνε γι’ αυτό. Σήμερα βρίσκεται σε επίπεδα επιδημίας σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας».

«Η απίστευτη φυλετική βία είναι το πρώτο πρόβλημα. Η άρνησή της είναι το δεύτερο», είπε ο Flaherty στους φοιτητές που συγκεντρώθηκαν.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

http://redskywarning.blogspot.gr/2014/11/blog-post_20.html

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Πλοίο με λαθρομετανάστες πλέει ακυβέρνητο ανοιχτά της Κρήτης

Συναγερμός σήμανε στις λιμενικές αρχές καθώς φορτηγό πλοίο, που μεταφέρει άγνωστο αριθμό λαθρομεταναστών, πλέει από τα ξημερώματα της Τρίτης ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο, όπου βρίσκεται το φορτηγό πλοίο, με σημαία Κιριμπάτι έχουν σπεύσει παραπλέοντα σκάφη, αλλά και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

«ΠΑΟΚΤΖΗΔΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ 25ΧΡΟΝΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ...!!!


Συγκλονισμένος είναι ο φίλαθλος κόσμος και ιδιαίτερα στη Τουρκία και την Σερβία μετά τον θάνατο του 25χρονου Σέρβου ονόματι Μάρκο Ίβκοβιτς που ταξίδεψε με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα στην τουρκική πρωτεύουσα για το παιχνίδι με την Γαλατάσαράι και σε σύγκρουση με οπαδούς της αντιπάλου ομάδας, μαχαιρώθηκε στην καρδιά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών για περίπου 5 ώρες να τον κρατήσουν στη ζωή, τελικά απεβίωσε.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί Τούρκοι οπαδοί κυρίως της Φενέρμπαχτσε και της Γαλατά που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι καλά έπαθε ο Σέρβος οπαδός, ενώ εκατοντάδες μηνύματα αναφέρονται στα γεγονότα της συμπλοκής.

Ανάμεσα σ’αυτά είναι και ορισμένα που κάνουν αναφορά στον Δικέφαλο. Αρκετοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι αισθάνονται προσβεβλημένοι με συμπεριφορές άλλων οπαδών και ότι κάτι αντίστοιχο με τον Σέρβο φίλαθλο πρέπει να πάθει και ο ΠΑΟΚ (!) κάνοντας μνεία στο πανό που υπήρχε στο γήπεδο της Πυλαίας για τον αγώνα με την Καρσίγιακα, όπως και στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Φενέρμπαχτσε.

Οπως αναφέρουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ «έκαψαν τούρκικη σημαία έκαναν επεισόδια πρέπει να τιμωρηθούν για να βάλουν μυαλό!».

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Αλβανοί οπαδοί προκάλεσαν εκ νέου… Εισέβαλαν στο γήπεδο στον αγώνα με την Ιταλία (BINTEO)

Αλβανοί οπαδοί προκάλεσαν εκ νέου… Εισέβαλαν στο γήπεδο στον αγώνα με την Ιταλία (BINTEO)
Αλβανοί οπαδοί προκάλεσαν εκ νέου. Στο φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Ιταλία (1-0 οι Ιταλοί) στο «Λουίτζι Φεράρις», όπου οι 21.000 (!) από τους 31.000 θεατές ήταν υποστηρικτές της ομάδας του Τζιάνι ντε Μπιάσι, η κατάσταση «μύριζε» μπαρούτι πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας.

 
Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης μάλιστα, Αλβανοί φίλαθλοι εισέβαλαν τρεις φορές μέσα στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας σημαίες της χώρας, ενώ άλλοι φόρεσαν μπλούζες με την απεικόνιση της «Μεγάλης Αλβανίας», με το μήνυμα «αυτόχθονες». 
 
Οι παίκτες της ομάδας βέβαια δεν φάνηκαν να δυσανασχετούν, το αντίθετο μάλιστα, μιας και ο αρχηγός, Λορίκ Τσάνα υπέγραψε σε μια σημαία και φίλησε έναν εισβολέα για την κίνησή του. 
 
Μαζί του και ο μέσος του ΠΑΣ Γιάννινα, Άντι Λίλα, ο οποίος όπως φαίνεται στο παρακάτω VIDEO τον αγκάλιασε και τον χειροκρότησε πριν του δείξει το δρόμο προς την έξοδο. Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο παίκτης των Ιωαννίνων εμπλέκεται σε επεισόδια μιας και ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν πάνω στον Μίτροβιτς για να πάρει τη σημαία της «μεγάλης» Αλβανίας που εμφανίστηκε στο γήπεδο του Βελιγραδίου πριν ένα μήνα, κρεμασμένη σε ελικοπτεράκι. 
 
Στις κερκίδες αναρτήθηκαν πανό με έντονα εθνικιστικά μηνύματα όπως «Ο αλβανικός λαός είναι γείτονας με τον λαό της Λιγούριας», «Πλατινί, ιδιοκτησία της Gazprom», «Ήρθαμε με καράβι και τώρα έχουμε στόλο». 
Ενώ ένα από αυτά έγραφε «Είμαι πάλι εδώ για όσους με μισούν. Πιο δυνατός από ποτέ», μαζί με την ημερομηνία 14/10/2014, όταν και έγιναν τα επεισόδια με την Σερβία. 
Θυμίζουμε πως η UEFA είχε τιμωρήσει τότε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας με πρόστιμο 100.000 ευρώ και είχε δώσει το ματς στα χαρτιά με 3-0 στη Σερβία. 
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει τώρα και τι τιμωρίες θα προκύψουν, καθώς η UEFA είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε τέτοιου είδους θέματα. himara/contra «Κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου το CNN: Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται μια ανάσα από την Κρήτη

Την πόλη Ντέρνα στο βορειότερο σημείο της Λιβύης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που σημαίνει πως βρίσκονται, πλέον, σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη.

Αυτή την ανησυχητική είδηση μεταφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο μεταδίδει ότι οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει την πόλη που απέχει μόλις 200 μίλια από την Κρήτη εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό χάος που επικρατεί στην περιοχή.

Η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους κυματίζει σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ, οι τζιχαντιστές έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές από τη Λιβύη, τις οποίες επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, η ομάδα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και έχει καταλάβει την Ντέρνα, αποτελείται από 800 περίπου μαχητές, ελέγχει έξι στρατόπεδα, αλλά και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στα Πράσινα Ορη, όπου εκπαιδεύονται τζιχαντιστές.


Οι δυνάμεις του βραχίονα του ISIS στην χώρα ενισχύθηκαν από την επιστροφή περίπου 300 Λίβυων ισλαμιστών μαχητών από την Συρία και το Ιράκ.

«Η Ντέρνα δείχνει ακριβώς όπως και η Ράκα, η πόλη που βρίσκεται το αρχηγείο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία» τόνισε ένας πρώην μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Ένστολοι Τούρκοι(;) αξιωματικοί προσευχήθηκαν στο Τζαμί της Ελασσόνας

Μετά από έναν αιώνα οι κάτοικοι της Ελασσόνας είδαν ένστολους Μουσουλμάνους (Τούρκους;) αξιωματικούς (!) να προσέρχονται στο αναστυλωμένο από Τούρκο μηχανικό Τζαμι της πόλης και να προσεύχονται δημοσίως! 

102 χρόνια μετά την μάχη του Σαραντάπορου Τούρκοι Αξιωματικοί επιστρέφουν στην Ελασσόνα; …Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ¨ΕΚΔΟΣΗ¨ που αναδημοσιεύουν τοπικά μέσα και εφημερίδες άπο την γύρω περιοχή που αν και σκλαβωμένες το 1912 έστειλαν στρατό και εθελοντές να απελευθερώσουν την Σκλάβα Ελασσόνα το καμάρι της Λάρισας, Μουσουλμάνοι (Τούρκοι ;) επέστρεψαν για προσευχή στο Τζαμί της πόλης 

Με έκπληξη οι κάτοικοι της Ελασσόνας αντίκρυσαν Μουσουλμάνους ένστολους μαζί με τους Ιμάμηδες να παρκάρουν τα οχήματα τους και να προσεύχονται στο Τέμενος της Ελασσόνας το Ρεπορτάζ της Εφημερίδας ΕΚΔΟΣΗ της Ελασσόνας που αναδημοσιεύεται απο την εφημερίδα των Τρικάλων «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ», είναι αποκαλυπτικό ! 

 
Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί,εάν ήταν Τούρκοι, ή εάν είχαν πάρει άδεια για την κίνησή τους αυτή, και από ποιον την πήραν. Όμως έχουμε να προσθέσουμε τα εξής.Το Τζαμί της Ελασόνας ανακαινίσθηκε με κόστος 180 εκατομμυρίων δραχμών, καθώς ήταν ένα εκ των οκτώ Τζαμιών που έιχε απαιτήσει η Τουρκία να αναστηλωθούν. Η αναστήλωση έγινε μάλιστα υπό την επίβλεψη Τούρκου μηχανικού. 

Συνεπώς η παρουσία ένστολων Μουσουλμάνων αστυνομικών προκαλεί συνειρμούς και ότι δεν πρόκειται περί τυχαίου γεγονότος. Όπως έλεγε και ο συγγραφέας ιστοριών Νουάρ Ρεξ Στάουτ "η σύμπτωση είναι μια λέξη που υπάρχει μόνο στα λεξικά". 

Φυσικά απαιτείται από τους αρμόδιους μια απάντηση, καθώς δεν πιστεύουμε ότι αν ένας Έλληνας αξιωματικός περπατούσε με τη στολή του στην Τουρκία για να πάει να προσευχηθεί σε κάποια Ορθόδοξη εκκλησία στην Πόλη, οι Τούρκοι θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια. 

Αξιωματικός με στολή που προσεύχεται στον οίκο λατρείας της θρησκείας του (θεμιτό να πιστεύει κάποιος στην θρησκεία του) σε ξένη αλλόθρησκη χώρα υποδηλώνει χώρα υπό κατοχή. Να απαντηθεί από τους αρμόδιους τι συνέβει και γιατί. Ακολουθεί το δημοσίευμα

ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ «ΤΟΞΟ» ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

TOYRKOI ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Αφού οι Τούρκοι πάτησαν γερά το πόδι τους σε Αλβανία και Αδριατική ... 

Με το πρόσχημα υπογραφής με το Δήμο Ιωαννιτών, επιχειρηματικών και τουριστικών συμφωνιών, επιχειρούν μέσω Εγνατίας και
Αεροδρομίου τον έλεγχο από Νότο των Βαλκανίων

Κρύβει παγίδες η «διπλωματία των πόλεων» 
• Έντονος προβληματισμός, αλλά και πολλά ερωτηματικά που ζητούν απάντηση, διαδέχονται τους «πανηγυρισμούς» της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων για την επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στα Γιάννενα και τις ελπίδες- που για δεύτερη φορά καλλιεργούνται- για ... αθρόα προσέλευση Τούρκων τουριστών στην Ήπειρο. 
Τα όσα δημόσια ειπώθηκαν περνούν πλέον σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Τουρκική διπλωματία είχε κάθε λόγο να μην αφήσει δυσαρεστημένους τους οικοδεσπότες της Δημοτικής Αρχής, αν και δεν έκρυψε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και όσον αφορά τα Γιάννενα. 
 Σε λάθος χρόνο ... 
Αν όμως κάποιος θεωρήσει ότι όντως τα πραγματικά ενδιαφέροντα των Τούρκων ήταν μόνο η τουριστική και η επιχειρηματική συνεργασία με τα Γιάννενα, δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απορία του για το χρόνο που επελέγη για τη συνάντηση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκλήσεις των Τούρκων κατά της Κύπρου στο ζήτημα των ερευνών για φυσικό αέριο, έχοντας ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή. Προκλήσεις που έμμεσα συνδέονται και με τα συμφέροντα της Ηπείρου, καθώς οι Τούρκοι είναι εκείνοι που απέτρεψαν την Αλβανική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα για την μεταξύ των δύο χωρών Α.Ο.Ζ. 
Προσωπική πολιτική? 
Η παράμετρος αυτή, που οδήγησε το Ευρωκοινοβούλιο στην έκδοση ψηφίσματος κατά της Τουρκίας, δεν ελήφθη καν υπόψη από το νυν Δήμαρχο Θ. Μπέγκα, ο οποίος όπως και ο προκάτοχός του Φίλιππας Φίλιος, κινείται στη λογική «διπλωματία των πόλεων» που είναι εντελώς διαφορετική από την «διπλωματία των κρατών», την οποία υπηρετεί με απόλυτη ακρίβεια ο Τούρκος Πρόξενος, όπως αποδείχτηκε και από τις δηλώσεις του. Αντίθετα ο κ. Μπέγκας κινήθηκε μάλλον σε ένα προσωπικό πλάνο που υπαγορεύεται από ένα στενό πυρήνα συνεργατών του, με πυξίδα τη «γραμμή Μπουτάρη» και με μοναδικό στόχο να επενδύσει «επικοινωνιακά» στον Τουρκικό παράγοντα, προκειμένου να πείσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι πασχίζει να ανοίξουν την Τουρκική αγορά. 
Τα τουρκικά σχέδια 
Ακόμη όμως και αν θεωρήσει κανείς ότι η Δημοτική Αρχή - νυν και πρώην- διακατέχεται από τις καλύτερες προθέσεις, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της: Οι επαφές και οι προσκλήσεις- με δόση ... παρακαλετού μάλιστα- δεν έχουν φέρει έως τώρα απτά αποτελέσματα για τον τουρισμό της πόλης των Ιωαννίνων, αφού και οι πρωτοβουλίες και οι μεγαλόστομες δηλώσεις του Φ. Φίλιου που είχαν προηγηθεί, αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου. Στην πράξη όμως οι επισκέψεις αυτές διευκολύνουν τα σχέδια των Τούρκων να διεισδύσουν περαιτέρω στη χώρα μας και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. 
Ισλάμ και Στρατός 
Ήδη το μήνυμα για το στρατηγικό στόχο της Τουρκίας έχει σταλεί από πολλές πλευρές και με πολλούς τρόπους: Οι Τούρκοι με «οχήματα» το Ισλάμ και το Στρατό επιχειρούν να βάλουν βάσεις για πλήρη έλεγχο των Βαλκανίων, δημιουργώντας ένα μουσουλμανικό τόξο, που θα απαρτίζεται από μικρότερα . Και τα σχέδιά τους, δυστυχώς, υποβοηθούνται και από κάποιες Ελληνικές αφελείς και άστοχες ενέργειες. Το σχέδιο αυτό υπηρετεί ο αρχιμουφτής της Τουρκίας, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τα Σκόπια, δηλώνοντας προστάτης των μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής, κάτι που όπως είπε είναι ύψιστο καθήκον της σημερινής ισλαμικής Τουρκίας. Υποσχέθηκε μάλιστα τη χρηματοδότηση των έργων για την αποκατάσταση τζαμιών που συνδέονται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πιο ωμές ήταν οι παρεμβάσεις του στη Βουλγαρία- όπου το 10% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί ανησυχητικά μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών, κάτι που οδήγησε τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας να απαγορεύσει την μετάδοση τουρκικών δελτίων ειδήσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 
Παντού τζαμιά! 
Η θρησκευτική διείσδυση είναι ορατή πλέον και στη γειτονική Αλβανία: Αλβανοί ανέλαβαν να κατασκευάσουν ένα τεράστιο τέμενος στο κέντρο των Τιράνων, έχουν κατασκευάσει ήδη άλλα σε πολλές πόλεις, ενώ κατασκευάζουν- σε συνεργασία με Άραβες κατά πληροφορίες- και ένα στο χωριό Μπούλιο του Αργυροκάστρου, απέναντι από τα Ελληνικά χωριά, την ώρα μάλιστα που οι μουσουλμάνοι του Αργυροκάστρου εξυπηρετούνται από ένα παλιό. 
Έμμεση παραδοχή 
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν οι αναφορές του Τούρκου Γενικού Προξένου στα Γιάννενα, για τα «μουσουλμανικά μνημεία» που ενδιαφέρουν τους Τούρκους, αλλά και η έμμεση προτροπή προς τις τοπικές αρχές για την ανάδειξη των μνημείων. Σε επόμενο στάδιο, δεν αποκλείεται να δηλώσουν και ... χορηγοί αναστήλωσής τους. 
«Δορυφόρος» η Αλβανία 
Οι προθέσεις των Τούρκων, αποκαλύπτονται όμως και από σειρά άλλων ενεργειών που έχουν αναλάβει με επίκεντρο την Αλβανία και οι οποίες κατά βάση έχουν στόχο την Ελλάδα καθώς οι περισσότερες αναλαμβάνονται κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα :. Να υπενθυμίσουμε την Ναυτική βάση στη Χιμάρα. Την αεροπορική βάση που ετοιμάζονται (ή σχεδιάζουν) να λειτουργήσουν οι Τούρκοι κοντά στην Κορυτσά και σε απόσταση μόλις 110 χλμ από τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή. Τις δελεαστικές προσφορές που κάνουν για την ανακαίνιση σχολείων σε περιοχές με Ελληνικό στοιχείο και ακόμη η πώληση σε εταιρίες τουρκικών συμφερόντων ηλεκτροπαραγωγών μονάδων. Τι σύμπτωση μάλιστα? Την ίδια μέρα που στα Γιάννενα ο Δήμαρχος και ο Τούρκος Γεν. Πρόξενος έδιναν «όρκους» συνεργασίας, τουρκικό υποβρύχιο κατέπλεε στο λιμάνι του Δυρραχίου! Να προστατεύσει τους Αλβανούς από ποιους άραγε? 
Μικρή η απόσταση ... 
Η Τουρκία δεν αρκείται όμως μόνο σε όσα έχει πετύχει στα Βαλκάνια. Επιθυμεί να έχει κατευθείαν απόλυτη πρόσβαση και στην Ελλάδα. Η Εγνατία οδός αποτελεί πλέον έναν οδικό άξονα που μπορεί να εξυπηρετήσει άριστα τα τουρκικά συμφέροντα για έξοδο προς τη Δύση και για να ελέγχει καλύτερα από το Νότο τα Βαλκάνια. Άλλωστε χιλιάδες Τούρκοι τη διανύουν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς σε 8-9 ώρες μπορεί να φτάσει κάποιος από την Ηγουμενίτσα στην Κωνσταντινούπολη. Άρα σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα δεν υπάρχει. Εκείνο όμως που διπλωματικές πηγές υποψιάζονται είναι η πρόθεση των Τούρκων να αποκτήσουν αεροπορική πρόσβαση από άλλες περιοχές που βρίσκονται στα βάθη της Τουρκίας, ώστε να αξιοποιήσουν κυρίως τις σχέσεις και τις συναλλαγές με τον Αλβανικό νότο. Σενάριο που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. 
Να λείπει η επιπολαιότητα 
Όλα αυτά απασχολούν τις διπλωματικές ελληνικές υπηρεσίες και κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι που η επίσημη Ελλάδα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν και με πολύ σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από μεμονωμένους φορείς, όπως και ο Δήμος Ιωαννιτών. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, που επικαλέστηκαν αρκετές φορές οι της Δημοτικής Αρχής, έχει και τα «πλην» και τα «συν». Ωστόσο πρόκειται για εντελώς διαφορετική περίπτωση καθώς δεν υπάρχει δίπλα της, χώρα όπως η Αλβανία, που έχει μετατραπεί σε δορυφόρο των Τούρκων. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους πρωτοβουλίες απαιτούν προσοχή, η επιπολαιότητα και οι κινήσεις εντυπωσιασμού μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, τόσο για την πόλη, όσο και για τα εθνικά μας συμφέροντα. 
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Μπουτάρης: “Θέλω να φέρω 50.000 gay στη Θεσσαλονίκη – Θα βάλω πινακίδες στα Εβραϊκά και τα Τουρκικά σε διάφορα σημεία της πόλης”!

 
Μια δήλωση που θα συζητηθεί κάνει ο Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη που παραχωρεί σε εβδομαδιαίο
περιοδικό, το οποίο κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή 16 Νοεμβρίου με την εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”.

Ερωτώμενος για το εάν το Gay Pride –πέρα από σύμβολο μιας κοινωνίας ανοιχτής στη διαφορετικότητα– μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οικονομικό “εργαλείο” για τη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της πόλης επικαλείται το παράδειγμα του Gay Pride της Βιέννης (το οποίο συγκεντρώνει στην αυστριακή πρωτεύουσα, στη μία εβδομάδα που διαρκεί, περισσότερους από 600.000 επισκέπτες), σημειώνοντας: “Εγώ δεν λέω να έρθουν 600.000 άτομα στη δική μας πόλη… Ας έρθουν 50.000 –γιατί αυτή είναι η αναλογία. Αν μπορέσουμε να φέρουμε 50.000 γκέι στη Θεσσαλονίκη απ’ όλα τα Βαλκάνια, από τη Μέση Ανατολή, απ’ οπουδήποτε, για να εκδηλώσουν τις θέσεις τους, θα είναι κάτι μεγάλο για την πόλη. Τώρα δεν έχουμε παραπάνω από 2.000-3.000 άτομα που έρχονται στη Θεσσαλονίκη… Αν αυτοί γίνουν 50.000, θα μιλάμε για τεράστια επιτυχία”.


Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιάννης Μπουτάρης (ο οποίος φωτογραφίζεται γυμνός μαζί με άλλους 31 επωνύμους, στο πλαίσιο της καμπάνιας του περιοδικού κατά του HIV/AIDS) εκτιμά ότι “η Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει ποτέ μια εξαιρετικά ανοιχτή πόλη -τουλάχιστον όχι στη δική μου γενιά…”, μιλά για την Εκκλησία και τις θέσεις της στο θέμα της καύσης των νεκρών, για την πρόθεσή του να προχωρήσει με το σχέδιο για την ανάρτηση ενημερωτικών πινακίδων στα Εβραϊκά και τα Τουρκικά σε διάφορα σημεία της πόλης, για τον “συντηρητισμό” και την “ομφαλοσκόπηση” των Θεσσαλονικέων, αλλά και για τον… χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης επί ημερών Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
 

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Αρχηγός του Ευρωστρατού ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος!

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος είναι ο νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), μετά από ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτα νωρίτερα στις Βρυξέλλες. Η θητεία του θα είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2015. 

Η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο της ΕΕ και υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (Political and Security Committee - PSC). 

Η EUMC παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στην PSC και στον Ύπατο Εκπρόσωπο, και προΐσταται του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ. 

Ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2000, αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών 

Η εκλογή Κωσταράκου σε αυτή τη θέση είναι το υψηλότερο αξίωμα -σε υπερεθνικό επίπεδο- για Ελληνα Στρατιωτικό.
 - See more at: http://www.hellas-now.com/2014/11/blog-post_467.html#sthash.hQJ4PSRq.dpuf

Νέα επεισόδιο στη Κω: Η τουρκική Ακτοφυλακή επιτέθηκε σε σκάφος του Λιμενικού

Επεισόδιο εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων ανοικτά της Κω είχαμε χθες το απόγευμα στις 15.00, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ.

Τουρκικά καταδιωκτικά σκάφη της Ακτοφυλακής αφού απώθησαν ελληνικά αλιευτικά σκάφη στην συνέχεια επιτέθηκαν με επικίνδυνους ελιγμούς κατά περιπολικού σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το ελληνικό περιπολικό αφού γλίτωσε τον εμβολισμό τουλάχιστον τρεις φορές αποχώρησε μετά από είκοσι λεπτά μαζί με τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη.
Το επεισόδιο συνέβη στην περιοχή Τσατάλ Αντά και Τοπάν Αντά, απέναντι από το Τουργκουτρέις και βάσει των όσων ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι σε επικοινωνία με το σκάφος της Ακτοφυλακής "Τα ελληνικά ελιευτικά και το περιπολικό βρισκόντουσαν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησαν Τούρκους ψαράδες".
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού δεν εμφανίστηκαν στην περιοχή στο πλαίσιο της "μη κλιμάκωσης" που έχει χαράξει το ΓΕΕΘΑ κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας.
Οι Ελληνες ψαράδες, πάντως αποφεύγουν πλέον να ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων φοβούμενοι την τουρκική αντίδραση...
 defencenet.gr

Χαλκιδική: Ανήλικος Αλλοδαπος μπήκε σε σχολείο και κατέβασε την ελληνική σημαία


Πρόκειται για 14χρονο αλλοδαπό, ο οποίος φέρεται ότι εισήλθε στην αυλή Γυμνασίου των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, παραβιάζοντας πρώτα την κεντρική πόρτα του σχολείου, και στη συνέχεια κατέβασε την ελληνική σημαία από τον ιστό, όπως επίσης το σχοινί έπαρσης και υποστολής.
 
Για προσβολή συμβόλων του Ελληνικού Κράτους και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς κατηγορείται ανήλικος. 
 
Το περιστατικό σημειώθηκε νυχτερινές ώρες -από 19η προς 20ή Οκτωβρίου- ενώ η σημαία βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη σε θάμνους και αποδόθηκε στον διευθυντή του σχολείου. Από την έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί του ΑΤ Νέων Μουδανιών και του ΤΑ Πολυγύρου ταυτοποιήθηκε ο 14χρονος ως δράστης του περιστατικού.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ανήλικος φοιτούσε παλιότερα στο συγκεκριμένο σχολείο από το οποίο όμως αποβλήθηκε λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε και δικογραφία σε βάρος του κηδεμόνα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Η δικογραφία υποβλήθηκε στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.
http://www.defencenet.gr/

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Έξαλλοι στην Ελβετική ποδοσφαιρική ομοσπονδία..Δεν θέλουν Αλβανικούς πανηγυρισμούς τύπου Κασάμι

Δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να πανηγυρίσει έτσι..όταν θα φοράει τη φανέλα με το ελβετικό εθνόσημο...

Συνάντηση για το μείζον ζήτημα με τους αλβανικής καταγωγής διεθνείς και τους πανηγυρισμούς με τον αετό, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ελβετίας και εκπροσώπους της ομάδας.

Οι Παϊτίμ Κασάμι και Γκρανίτ Τσάκα, πρόσφατα πανηγύρισαν σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους.
Τα δύο περιστατικά, συνέβησαν λίγες μέρες μετά το συμβάν στο ματς της Σερβίας με την Αλβανία, όπου λόγω του ιστορικού των δύο χωρών, όπου ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο φανέρωσε τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά επεισόδια.

Granite Jaca..(Γκρανίτ Τσάκα)

Το θέμα έχει γίνει μείζον στην εθνική ομάδα της Ελβετίας που μέσα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και της εθνικής ομάδας, κατέστη σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να πανηγυρίσει έτσι όταν θα φοράει τη φανέλα με το ελβετικό εθνόσημο.«Ήταν πολύ σημαντική συνάντηση και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι σεβόμαστε τους οπαδούς της Ελβετίας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα που θα προσβάλει ή θα θίγει τέτοιους είδους θέματα. Δεν θα ξανασυμβεί τίποτα παρόμοιο» ήταν τα λόγια του επίσης αλβανικής καταγωγής, Ελβετού διεθνή, Βαλόν Μπεχράμι, σε μήνυμα που προβλήθηκε μέσω βίντεο στο Facebook.                                                             
πηγή: gazzetta.gr 

Σκόπια: Έστησαν το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στο κέντρο της πρωτεύουσας

Οι αρχές της πόλης των Σκοπίων, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Τούρκου ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας,  Κεμάλ Ατατούρκ, στην  κεντρική πλατεία.
Στην τελετή αναφέρθηκε ότι οι πρόγονοι του πατέρα της Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ  κατάγονταν από το Κοντζαντζίκ, όπου σήμερα είναι η συνοικία Ζούλα του δήμου Κέντρου των Σκοπίων.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τουρκίας και της τουρκικής πρεσβείας στα Σκόπια, όπως σημειώνει η σλαβική Ούτρινσκι Βέσνικ.
--
The Hellenic Information Team
               

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

“Eπιασε η μπλόφα της Τουρκίας …Σε διάλογο σέρνεται η Ελλάδα

dav
Τελικά δεν έχουμε μάθει τίποτε από τα λάθη μας ,δεν διδαχθήκαμε τίποτε από την Ιστορία μας ούτε καν από την νεώτερη !
Σε διάλογο σέρνει την Ελλάδα η Τουρκία αφού πέρασε από ότι φαίνεται το δόγμα Βενιζέλου στην επιτροπή Εξωτερικών για ανοιχτό δίαυλο με την Τουρκία !

Τι πάμε να συζητήσουμε την άλλη Εβδομάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ουδείς γνωρίζει …
Τι έχουμε να συζητήσουμε όμως ,την κατοχή και εισβολή ερευνητικού σκάφους συνοδεία πολεμικών στην ΑΟΖ της Κύπρου και την δήλωση του Ερντογάν οτι δεν κάνει πίσω για το φυσικό αέριο της Κύπρου;

Η μπλόφα των Τούρκων που έπιασε ξεκίνησε από την επίσκεψη του πρώην ΥΕΘΑ Αβραμόπουλου στην Υψηλή Πύλη με σκοπό να διερευνήσει τις προθέσεις του Σουλτάνου!
Η μπλόφα των Τούρκων συνεχίστηκε με την απειλή Πολέμου απο τον Αρχηγό Ναυτικού της Τουρκίας με δηλώσεις πάνω στην Κορβέτα σε άσκηση του ΝΑΤΟ με συμμετοχή των Πακιστανικών Δυνάμεων και έχει και αυτό την σημασία του!

Την ίδια ώρα εμείς δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε ούτε την συμφωνία της «ΑΟΖ» με την Αίγυπτο που σκύλιασε του Τούρκους και αυτό φάνηκε και τον αντίδραση και την λυσσώδη επίθεση του συνόλου των Τουρκικών ΜΜΕ ( αλήθεια εκείνοι οι δημοκράτες κοντυλοφόροι της Τουρκίας που τους θαυμάσουν οι αριστερίζοντες της Ελλάδος που πήγαν κατά της Συμφωνίας μιας συμφωνίας που είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο!

Το αποκορύφωμα της Μπλόφας της Τουρκίας θα είναι επίσκεψη του χαμογελαστού Νταβούτουγλου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες που θα σηματοδοτήσει και μια άλλη εποχή στις σχέσεις μας …Για το πού πάμε πια κανείς δεν μπορεί να πεί με σιγουριά …
Αυτό που ήθελαν οι Τούρκοι το πέτυχαν να περάσουν ότι θέλουν χωρίς να πέσει ντουφεκιά …
Η ηττοπάθεια σε όλο της το Μεγαλείο …
Πιάσαμε πάτο ή έχουμε ακόμη να πάμε και άλλο ποιο κάτω ;

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕ ΠΡΟΧΘΕΣ:ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΑΛΛΟ ΠΝΙΓΟΜΑΙ

Επειδή είμαστε λαός που ξεχνάμε....

Αληθεύει πως κλήθηκε από την αστυνομία πρόσωπο που δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο και η δολοφονία του έγινε σήμα κατατεθέν των αριστερών... τραγούδι και... πορείες διαμαρτυρίας κατά της Χρυσής Αυγής;;;;

Είμαστε άξιοι της τύχης μας.... 

Πόπη Σουφλή 

Δεν το έμαθε ποτέ κανείς. Όπως φυσικά και του αγέννητου παιδιού της που κάηκε μαζί της στον δολοφονικό εμπρησμό της ΜΑΡΦΙΝ στις 5 Μαΐου 2010...

Στη μνήμη της δεν έγινε ούτε ένα συλλαλητήριο. Κανείς δεν έγραψε τραγούδι.Ο σύζυγος κι η οικογένεια της δεν διεκτραγώδησαν τον πόνο τους στην εκπομπή κανενός Σταύρου Θεοδωράκη.

Κανένας Πρετεντέρης ή Τρέμη δεν απαίτησαν από τους δικαστές την άμεση προφυλάκιση των δολοφόνων της.

Κανένα Μέγκα, Αντένα, Σκάι, Σταρ, Άλφα δεν έκανε αφιέρωμα στην στυγερή δολοφονία της.

Κανένας Σαμαράς δεν έκανε δηλώσεις διεθνώς ότι πάταξε το τέρας της ανεξέλεγκτης βίας που οδήγησε στη δολοφονία της.

Κανένας Δένδιας δεν συνέλαβε τους δολοφόνους της...Κανένας εισαγγελέας δεν βρήκε μάρτυρες που να αποκαλύψουν μέσα σε μια εβδομάδα την εγκληματική συμμορία που την σκότωσε.

Βλέπετε κανείς δεν ενδιαφερόταν να την κάνει τηλεοπτικό σόου η να την εκμεταλλευθεί πολιτικά.

Γιατί όπως φώναζαν οι δολοφόνοι της προτού πετάξουν τις μολότοφ που την σκοτώσουν: «Να καείτε, να καείτε, στις τράπεζες δουλεύετε".

Κι εκείνη η Αγγελική λίγο προτού ξεψυχήσει. μιλώντας στο κινητό, στον τρομαγμένο σύζυγο της του είπε: «Δεν μπορώ να σου μιλήσω άλλο. Πνίγομαι».

Και μαζί της πνίγηκε το αγέννητο παιδί της.
Θύματα της διεστραμμένης λογικής κάποιων φανατικών περί δήθεν «κοινωνικών αγώνων».

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ 

Σήκωσαν σημαία 150 τετραγωνικών στη Χίο - ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Μια τεραστίων διαστάσεων σημαία, κυματίζει από τις 4.30 το απόγευμα, στην είσοδο του λιμανιού της Χίου, παραμονή του εορτασμού για την 102η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού.
Η ανάρτηση της σημαίας, διαστάσεων 15 επί 10 μέτρα, συνολικής επιφάνειας 150 τετραγωνικών μέτρων,
έγινε με τη βοήθεια ειδικού γερανού – ανυψωτικού μηχανήματος.

ΦΩΤΟ από astraparis

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Χίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 102ων Ελευθέριων του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό στις 11/11/1912.

Η σημαία που αναρτήθηκε με τη χρήση ειδικού γερανού, ελλείψει ειδικού ιστού τέτοιου που να μπορεί να αντέξει το μέγεθός της θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι και την Τετάρτη και θα υψώνεται από εδώ και στο εξής σε κάθε εθνική επέτειο.

ΦΩΤΟ από astraparis

Τιμές απέδωσε άγημα στρατού, ενώ η Φιλαρμονική του δήμου Χίου παιάνισε τον εθνικό ύμνο κατά την έπαρση της σημαίας.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Τουρκικά μαχητικά F-16 στο «lock & Kill» των Ελληνικών Μιράζ!

Τουρκικά μαχητικά F-16 στο «lock & Kill» των Ελληνικών Μιράζ!

Το Τούρκικο Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πως F-16 που πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, παρενοχλήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας που τα παρενόχλησαν κλειδώνοντας τα στο ραντάρ τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου, F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσαν εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. 
Κατά την διάρκεια της πτήσης, δύο από αυτά και ενώ βρισκόταν ΒΔ της Μυτιλήνης και σε ύψος 9 χιλ. ποδιών, παρενοχλήθηκαν από δύο αεροσκάφη Μ-2000 της Ελλάδας, που τα κλείδωσαν για ένα λεπτό στα ραντάρ τους. 
Εφημ radikal σε μετάφραση των Τουρκικών Νέων 
Σxόλιο : Προφανώς οι Τούρκοι διαμαρτύρονται ακόμη και όταν παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο περιμένοντας από τους Έλληνες να μην τους αναγνωρίσουν όχι να τους lockάρουν κιόλας ! 
Κατά τα άλλα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με θράσος χιλίων πιθήκων απειλεί να θεωρήσει στόχο όποιο πλοίο ή μαχητικό πλησιάσει τα Τουρκικά σύνορα …Είναι και αυτό μια άποψη ! 

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία: "Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής"

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία: "Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής"
«Εχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τονπρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες», δήλωσε στο "Βήμα, ανώτατης στρατιωτικής πηγής, ως απάντηση στον Τούρκο αρχηγό Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, που δήλωσε, ότι η Αγκυρα καθορίζει κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο.

 Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Τούρκου ναύαρχου, θεωρώντας την ως "άνευ περιεχομένου" λέγοντας απλώς ότι συμφωνούν απόλυτα με τις εκτιμήσεις της ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσθέτοντας ότι οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προς την τουρκική κοινή γνώμη.
 Όσον αφορά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων η ίδια ανωτάτη στρατιωτική πηγή ξεκαθάρισε ότι τα γενικά επιτελεία δεν προτίθενται να πάρουν αυξημένα μέτρα, την ώρα που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, έτοιμες να εφαρμόσουν κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση αυτοάμυνας και πρόκλησης.

Πότε θα στείλουν οι Τούρκοι το «Μπαρμπαρός» στο Καστελλόριζο;

Στο πολιτικό πεδίο τα δύο τρίγωνα που διαμορφώνονται (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) προκαλούν έντονη ανησυχία στην Άγκυρα και διαμορφώνουν συνθήκες που την απομονώνουν στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα πηγαινέλα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ως επίδειξη στρατιωτικο-πολιτικού τσαμπουκά, μπορεί να συνιστούν έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της, ωστόσο δεν είναι χωρίς πολιτικό κόστος για την Άγκυρα. Η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο εδραιώνει τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών και έρχεται να συμπληρώσει την τριγωνική σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Τα δύο από τα τρίγωνα μπορεί να μην το προβάλλουν, αλλά εμμέσως πλην σαφώς έχουν αντιτουρκικό χαρακτήρα. Η νέο-οθωμανική στρατηγική δεν τίναξε στον αέρα μόνο την άλλοτε στρατηγική σχέση Τουρκίας – Ισραήλ αλλά και τις –άλλοτε από πολύ καλές έως στενές- σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο.

Το Ισραήλ μπορεί να κατέβαλε προσπάθειες να γεφυρώσει το χάσμα με την Άγκυρα, αλλά οι κύριοι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου δεν τους άφησαν περιθώρια. Η αυτοκρατορική στάση και οι ηγεμονικές βλέψεις τους υποχρέωσαν το Τελ Αβίβ να ενσωματώνεται στη στρατηγική του τη ρήξη με την Τουρκία και να εδραιώσει την προνομιακή σχέση του με τη Λευκωσία και την Αθήνα. Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, σηματοδοτούν τις νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η τριμερής Σύνοδος Κορυφής στο Κάιρο εντάσσεται και εδραιώνει αυτές τις ισορροπίες.

Η καχυποψία της Δύσης 
Η περίπτωση της Αιγύπτου είναι διαφορετική από αυτή του Ισραήλ, αλλά έχει κοινό παρονομαστή. Η Άγκυρα είχε επενδύσει πολλά στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Θεωρούσε δικαιολογημένα ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι θα έπεφτε στην αγκαλιά της. Έτσι κι έγινε. Δεν ήταν μόνο η κοινή σουνιτική ταυτότητα που τον ώθησε προς τα εκεί. Ήταν και η ανάγκη του να εξισρροπήσει την έκδηλη καχυποψία της Δύσης και να βρει εξωτερικά στηρίγματα για να εδραιώσει την ασταθή εξουσία του. Μεταξύ των άλλων, η κυβέρνηση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» επέγραψε το 2012 συμφωνία με την οποία επέτρεπε στην Τουρκία να χρησιμοποιεί το Αιγυπτιακό έδαφος ως βάση για την προώθηση των εξαγωγών της στην Αφρική. Το νέο καθεστώς στην Αίγυπτο όχι μόνο δεν ανανέωσε την εν λόγω συμφωνία, αλλά και σχεδόν έκλεισε την αιγυπτιακή αγορά για τα τουρκικά προϊόντα.

Ο Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ Σίσι, ευρύτερα γνωστός ως στρατηγός Σίσι, δεν αντιμετωπίζει τις σχέσεις με την Άγκυρα μόνο ως ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Οι νέο-οθωμανοί αντιπροσωπεύουν μία απειλή για το καθεστώς του επειδή είναι το εξωτερικό στήριγμα των εσωτερικών αντιπάλων του, των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο Ερντογάν αντέδρασε με οργή στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι, όχι βεβαίως λόγω δημοκρατικής ευαισθησίας αλλά επειδή έχασε το πιο κρίσιμο γεωπολιτικό έρεισμα. Η Αίγυπτος κατέχει δεσπόζουσα θέση στον αραβικό κόσμο. Εάν παρέμενε στην τουρκική σφαίρα επιρροής, το νέο-οθωμανικό όραμα θα αποκτούσε υπόσταση. Πολύ περισσότερο εάν το καθεστώς Άσαντ ανατρεπόταν και τη θέση του έπαιρνε ένα σουνιτικό καθεστώς ελεγχόμενο από την Άγκυρα. Όλα αυτά θα συνδυαζόταν με τον απόλυτο έλεγχο της Βόρειας Κύπρου και με την προσδοκία του Ερντογάν να θέσει την ελεύθερη Κύπρο σε γεωπολιτική ομηρία μέσω της επιβολής ενός σχεδίου τύπου Ανάν.

Ας σημειωθεί ότι στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Χασάν Σελίμ για να γεφυρώσει κάπως το χάσμα. Η απάντηση, όμως, ήταν αρνητική λόγω των προσβλητικών δηλώσεων Ερντογάν για τον πρόεδρο Σίσι.

Αντιμετωπίζοντας την Τουρκία ως απειλή, το καθεστώς Σίσι δεν είχε άλλη επιλογή από το να στραφεί προς την Λευκωσία και την Αθήνα. Τον προσανατολισμό του αυτό ενισχύουν και δύο πρόσθετοι παράγοντες: ο πρώτος είναι ότι έχει ήδη διαμορφωθεί και λειτουργεί παραλλήλως το τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. Ο δεύτερος είναι η διογκούμενη δυσφορία της Δύσης προς το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου.

Ο δρόμος, άλλωστε, είχε ανοίξει πριν από μία δεκαετία, όταν η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία, συμφώνησαν στην οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Το Κάιρο αποδέχτηκε αυτή την αρχή επειδή εκείνη την εποχή την επικαλείτο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Σαουδική Αραβία. Δεν μπορούσε, λοιπόν, να εμφανιστεί με δύο γραμμές. Όπως και στην περίπτωση των κυπρο-ισραηλινών σχέσεων, η ανακάλυψη των ενεργειακών κοιτασμάτων πρόσθεσε στο γεωπολιτικό και το γεωοικονομικό κίνητρο. Τα δύο τρίγωνα (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) προκαλούν έντονη αντίσταση στην Άγκυρα επειδή διαμορφώνουν συνθήκες που την απομονώνουν πολιτικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προειδοποίηση από τη Μόσχα
Δεν είναι, άλλωστε, μόνο οι τοπικές δυνάμεις που παίζουν εναντίον της. Είναι και η Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει πλέον την Τουρκία ως αντίπαλο. Η έμμεση πλην σαφής σύγκρουσή τους στο μέτωπο της Συρίας και η έμμεση πλην σαφή υποστήριξη της Άγκυρας προς τους τζιχαντιστές, έχουν επηρεάσει τη στάση της Μόσχας έναντι του Ερντογάν. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Ιτάρ Τας, ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε (στο πλαίσιο των πρόσφατων συζητήσεων της Λέσχης Βαλντάι στο Σότσι) το νέο-οθωμανικό καθεστώς σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ρωσία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσει τον Ερντογάν να προκαλέσει τυχοδιωκτικές περιπέτειες στη Μέση Ανατολή.

Οι πρόσφατες ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν ένα μήνυμα ότι η Μόσχα όχι μόνο θα συνεχίσει να στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, αλλά και θα είναι παρούσα στην περιοχή ως παράγοντας αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο πρόεδρος Πούτιν απεχθάνεται πολιτικά τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Μόσχα, ακριβώς για να στείλει το μήνυμα ότι στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πρόβλημα για τον Ερντογάν δεν είναι μόνο η αντιπαλότητα της Ρωσίας και τα δύο τρίγωνα. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν του βγαίνει. Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε «μαύρη τρύπα», αλλά και εκεί οι περισσότερες φατρίες αρνούνται την τουρκική κηδεμονία. Η Αλγερία κα το Μαρόκο, δε, τηρούν επιφυλακτική στάση έναντι της νέο-οθωμανικής Τουρκίας.

Το μόνο έρεισμά της στο Μαγκρέμπ ήταν η Τυνησία, αλλά και αυτό χάθηκε, μετά την εκλογική ήττα των ισλαμιστών. Της έχουν απομείνει η Χαμάς στη Γάζα και το Κατάρ. Η Σαουδική Αραβία δεν καλοβλέπει τον Ερντογάν επειδή τον θεωρεί ανταγωνιστή στην κούρσα για το ποιος θα ασκεί επιρροή στο σουνιτικό τόξο. Δεν είναι τυχαία βέβαια η πρόσφατη παταγώδης αποτυχία της Τουρκίας να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Άραβες ακούνε με μεγάλη επιφύλαξη δηλώσεις όπως αυτή του Νταβούτογλου:
«Στην ιστορική πορεία του αγίου έθνους μας, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σηματοδοτεί τη γέννηση μιάς παγκόσμιας δύναμης κα την αποστολή της για τη δημιουργία μιάς νέας παγκόσμιας τάξης… Ότι χάσαμε στην περίοδο 1911 – 23 (περίοδος διάλυσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας) από όποιες χώρες αποσυρθήκαμε, θα συναντηθούμε πάλι με τους αδελφούς μας σε αυτές τις χώρες» (Απρίλιος 2012)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους νεο-οθωμανούς, όμως, είναι η επιδείνωση των σχέσεών τους με τη Δύση. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη την Τουρκία στη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου δεν στρέφονται εναντίον της. Το γυαλί, όμως, έχει ραγίσει. Δεν εμπιστεύονται πλέον τον Ερντογάν. Τον θεωρούν περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά της λύσης κι αυτό κάποια στιγμή θα αποτυπωθεί και πρακτικά στην πολιτική τους. Προς το παρόν, όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, τηρούν ποντιο-πιλατική στάση στο ζήτημα της τουρκικής πρόκλησης.

Αυτό είναι το γεωπολιτικό περιβάλον, εντός του οποίου το «Μπαρμπαρός» παραβιάζει την Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκε το κλίμα σχετικής απομόνωσης της Άγκυρας για να υφάνει ένα διπλωματικό δίχτυ με σκοπό να ακυρώσει ολοσχερώς τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα». Αντιθέτως, με το δίχτυ που υφαίνεται όχι μόνο υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, αλλά και προσπαθεί να πουλήσει στη Δύση μία νέα αντίληψη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο κέντρο της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών
Η διπλωματική δυναμική που έχει αναπτυχθεί με τα δύο τρίγωνα (προσεχώς ενδέχεται να συμπεριλάβει και την Ιορδανία) έχει φέρει στο τραπέζι και το ακανθώδες ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η ελληνική θέση είναι ότι το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου όχι μόνο διαθέτει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά έχει και πλήρη επήρεια, δηλαδή η οριοθέτηση πρέπει να γίνει με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Μέχρι πρότινος το Κάιρο ήταν πολύ επιφυλακτικό στο να συνάψει τέτοια συμφωνία λόγω των αντίθετων θέσεων της Τουρκίας. Η αιγυπτιακή διπλωματική γραφειοκρατία διατηρεί την επιφυλακτικότητά της, αλλά το καθεστώς Σίσι φαίνεται να ξεπερνάει αυτούς τους ενδοιασμούς. Η Σύνοδος Κορυφής δεν πρόκειται βεβαίως, να παραγάγει συμφωνία οριοθέτησης, αλλά θα φανεί εάν θα ανάψει ή όχι το πράσινο φως.

Εάν υπογραφεί συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το «Μπαρμπαρός» θα μετακομίσει σύντομα νοτίως του Καστελλόριζου για να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ.
Πώς θα αντιδράσει τότε η Αθήνα;
Η Ελλάδα δεν είναι η μικρή και με αμελητέες στρατιωτικές δυνατότητες Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά μέσα. Εάν δεν εμποδίσει τις έρευνες του «Μπαρμπαρός», θα υποστεί πολιτική ήττα.
Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο ισχύος με την Τουρκία δεν ήταν ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες τόσο δυσμενές για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο θα προκαλέσει ως απάντηση έμπρακτες τουρκικές προκλήσεις. Η Αθήνα οφείλει να μετρήσει προσεκτικά τα ρίσκα. Είναι σκόπιμο να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, αλλά κατά τρόπο που δεν θα μετατραπεί σε πολιτικό μπούμερανγκ. Θα πρέπει η οριοθέτηση να γίνει έτσι ώστε να διοχετεύσεις τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στην κοίτη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και όχι σε στρατιωτικού τύπου προκλήσεις και τετελεσμένα.

Βόλτες έως τον Δεκέμβριο
Τα πηγαινέλα του «Μπαρμπαρός» μπορεί να αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της, αλλά δεν προκαλούν τετελεσμένα. Θα προέκυπτε τετελεσμένο εάν το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμπόδιζε την διεξαγόμενη γεώτρηση από την κοινοπραξία της Ιταλικής ΕΝΙ και της Κορεατικής KOGAS στο θαλάσσιο οικόπεδο 9.

Μία τέτοια εξέλιξη, θεωρείται απίθανη, επειδή θα έστρεφε όλες τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εναντίον της Τουρκίας. Οι κολοσσοί της ενέργειας έχουν συμφέρον να μην δημιουργεί τέτοιο προηγούμενο και έχουν τη δυνατότητα να ασκούν αποφασιστική επιρροή στις δυτικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Άγκυρα έχει λάβει τα μηνύματα. 
Ο δεύτερος τρόπος για να δημιουργήσει η Άγκυρα τετελεσμένα είναι να εγκαταστήσει πλατφόρμα γεώτρησης και άντλησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Αν και υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Καμία πετρελαϊκή εταιρεία δεν πρόκειται να συμπράξει σε μία τόσο κραυγαλέα παρανομία. Κατά συνέπεια, ο μόνος δρόμος είναι οι Τούρκοι να αγοράσουν πλατφόρμα. Κι αυτό, όμως, είναι δύσκολο. Ακόμα κι αν βρουν πλατφόρμα να αγοράσουν, θα χρειαστούν πολύ χρόνο.

Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, η τρέχουσα τουρκική πρόκληση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, χωρίς κλιμάκωση. Με άλλα λόγια, το «Μπαρμπαρός» θα κάνει τις βόλτες του για το διάστημα που έχουν προγραμματιστεί οι έρευνες και τον Δεκέμβριο θα αποχωρήσει.

Πόντιος Πιλάτος οι ΗΠΑ
Η Λευκωσία δεν έχει λόγο, λοιπόν να υποκύψει στις πιέσεις και να δώσει αντάλλαγμα για την αποχώρησή του από την Κυπριακή ΑΟΖ. Το αντάλλαγμα που της ζητάνε είναι να σταματήσουν οι γεωτρήσεις και να μετατραπεί σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου. Την απαίτηση αυτή δεν την προβάλει μόνο η Άγκυρα. Την προβάλουν και η Ουάσιγκτον και πολλοί Ευρωπαίοι. Ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να δώσουν κάτι για να εκτονωθεί η ένταση. Αποσιώπησε, βεβαίως, το γεγονός ότι η ένταση προκλήθηκε λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Λόγω της στενής σχέσης του με την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Αναστασιάδης πίστευε ότι οι Αμερικανοί θα θωράκιζαν πολιτικά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά κοιτάσματά της και θα απέτρεπαν τουρκικές προκλήσεις. Όπως έχουμε, όμως, προαναφέρει, αυτοί τηρούν ποντιο-πιλατική στάση. Όχι μόνο δεν καταδικάζουν ευθέως την ωμή παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και εμμέσως πλην σαφώς τη χρησιμοποιούν για να προωθήσουν το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου.

Ακόμα χειρότερη είναι η στάση του Λονδίνου. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί εάν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ΑΟΖ πριν λυθεί το Κυπριακό! Στο πλαίσιο της Ε.Ε. οι Βρετανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν κινήσεις καταγγελίας της Τουρκίας. Παραλλήλως, προσπαθούν να εμποδίσουν την επιχειρούμενη από τη Λευκωσία διασύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η στάση του αμερικανο-βρετανικού παράγοντα και ορισμένων Ευρωπαίων, διευκολύνει τον Ερντογάν να χειριστεί την κρίση που ο ίδιος προκάλεσε στην Κύπρο από σχετικά πλεονεκτική θέση. 
Από την άλλη πλευρά, όμως, η πολιτική του έχει σε μεγάλο βαθμό βλάψει τη δημόσια εικόνα της Τουρκίας και την έχει απομονώσει πολιτικά στο περίγυρό της. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η κλιμάκωση των προκλήσεων. Ο τυχοδιωκτισμός, άλλωστε, εμφιλοχωρεί στη νεο-οθωμανική φαντασίωση.