Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΦΩΤΟ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Έχουν τοποθετηθεί κάθετα τρεις κλούβες στο ύψος των Λουλουδάδικων χωρίς εμφανή παρουσία ανδρών των ΜΑΤ

Τρεις κλούβες στο ύψος των Λουλουδάδικων και δύο αστυνομικές κορδέλες χρησιμοποίησε η ΕΛΑΣ προκειμένου να εμποδίσει την αντιφασιστική πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την Ομόνοια, στην πρώτη διαδήλωση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει προς την πλατεία Ρηγίλλης όπου πραγματοποιεί συγκέντρωση για την τραγωδία στα Ίμια η Χρυσή Αυγή.






Σημειώνεται ότι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά από τις κλούβες δεν υπάρχει εμφανής παρουσία ανδρών των ΜΑΤ.







Ωστόσο οι άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται πίσω από τις κλούβες για να επέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί ενώ μπροστά από τις κλούβες βρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί για να απευθύνουν συστάσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο.



ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ?



Οι συμμετέχοντες στην αντιφασιστική διαδήλωση, που ξεκίνησε περίπου στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, έχουν ήδη φτάσει στην πλατεία Συντάγματος, με τα πράγματα να εξελίσσονται ήρεμα.









Για το λόγο αυτό, κλειστοί είναι, αυτή την ώρα, η οδός Σταδίου και οι παρακείμενοι δρόμοι καθώς και η οδός Πειραιώς, μέχρι το ύψος της οδού Κολωνού.








Η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής έχει προγραμματισθεί για τίς 19.00 μποστά από το μνημείο των Ιμίων, στην πλατεία Ρηγίλλης.


Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΙΜΙΑ-ΕΥΠ-CIA… Tα «Ντοκουμέντα της Τελευταίας Νύχτας» που επαληθεύονται & με το Φαρμακονήσι!

ΙΜΙΑ-ΕΥΠ-CIA… Tα «Ντοκουμέντα της Τελευταίας Νύχτας» που επαληθεύονται & με το Φαρμακονήσι!
Αποκάλυψη : Ποτέ οι Αμερικανοί δεν έθεσαν θέμα απομάκρυνσης της Ελληνικής Σημαίας από τα Ιμια !
Σημίτης προς τον Διοικητή της ΕΥΠ Βασιλικόπουλο : «το θέμα το χειρίζεται ο κ. Πάγκαλος, μην κάνετε τίποτα, μην ασχοληθείτε άλλο !!!»
Λίγα 24ωρα πριν από την κορύφωση της κρίσης, οι Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες πήραν στα χέρια τους το περιεχόμενο μιας συνομιλίας του τότε αρχηγού του Τουρκικού ΓΕΝ ναυάρχου Ερκαγια, ο οποίος εξηγούσε ότι η ιστορία των γκρίζων ζωνών ήταν «δικό του παιδί».
Ο Ερκαγια αποκάλυπτε πως όταν ήταν ακόμη αρχηγός του Στόλου είχε δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ψάξουν όλα τα επίσημα αρχεία του τουρκικού κράτους και να προσπαθήσουν να βρουν για ποιες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο θα μπορούσαν να εγείρουν διεκδικήσεις.
«Εστειλα τη μελέτη στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο και την υιοθέτησε αμέσως» ανέφερε ο Ερκαγια και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος πως με τα στοιχεία που έχουμε μπορούμε να διεκδικήσουμε τους Καλογήρους, τους Φούρνους». (Σας λένε τίποτε οι Υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω απο τους Φούρνους ;)
Σε αυτό το σημείο η συνομιλία διεκόπη γιατί γινόταν από ανοικτή γραμμή. Οι αναλυτές της ΕΥΠ ήξεραν όμως αμέσως ότι είχαν στα χέρια τους μια σημαντικότατη είδηση που έδειχνε ότι η κλιμακούμενη κρίση στα Ιμια δεν ήταν η απρόβλεπτη εξέλιξη μιας τυχαίας υπόθεσης αλλά εσκεμμένο σχέδιο του Ερκαγια.
Το σχετικό τηλεγράφημα προωθήθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.
H επιδρομή των κομάντος
imia_comantos_tourkoi
Ως τότε οι ελληνικές υπηρεσίες δεν είχαν άλλη ένδειξη για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. H μόνιμη αγωνία τους ήταν η διεξαγωγή μιας καταδρομικής επιχείρησης των Τούρκων στη Μυτιλήνη ή άλλο νησί κοντά στα τουρκικά παράλια.
Και αυτό γιατί από όλες τις πληροφορίες προέκυπτε ότι η Αγκυρα πίστευε ότι έλληνες πατριώτες κρύβουν τον αρχηγό του PKK Αμπντουλά Οτσαλάν σε μυστική τοποθεσία σε νησί. «Ο φόβος μας ήταν μια επιδρομή με 2-3 ελικόπτερα και κομάντος στη Μυτιλήνη ή κάπου αλλού» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΥΠ εκείνη την περίοδο, ο οποίος πρόσθεσε πως «ξέραμε ότι ένα τέτοιο επεισόδιο, έστω και αν δεν έβρισκαν τον Οτσαλάν, θα προκαλούσε απίστευτη κρίση».
Το δεύτερο ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι κατά πόσο υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για την τουρκική απόβαση στα Ιμια. Ο σταθμός της ΕΥΠ στην Αλεξανδρούπολη είχε εντοπίσει, από ανοικτά κανάλια επικοινωνίας (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία), εντολές του τουρκικού ΓΕΝ προς δύο περιπολικά το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου
H εντολή ήταν σαφής, να πλησιάσουν και στις δύο βραχονησίδες και να ελέγξουν αν και πού υπάρχουν Έλληνες κομάντος αλλά και ελληνική σημαία.
Ο κυβερνήτης του ενός περιπολικού ρωτήθηκε μάλιστα επίμονα από το κέντρο κατά πόσο θα μπορούσε να διαπιστώσει την τακτική κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας και με δεδομένες τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.
Ο Τούρκος αξιωματικός απάντησε πως αυτό θα εξαρτιόταν από τις συνθήκες που θα αντιμετώπιζε την ώρα που θα προσέγγιζε τις βραχονησίδες. H σχετική συνομιλία μεταφράστηκε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου και στάλθηκε στην κεντρική υπηρεσία της ΕΥΠ το επόμενο πρωί.
Από εκεί στάλθηκε από τον απόρρητο τηλέτυπο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΝ. Είναι σαφές πως οι επιτελείς δεν έδωσαν την ανάλογη σημασία στην κρίσιμη πληροφορία, ενδεχομένως επειδή βομβαρδίζονταν εκείνη την ώρα με πληροφορίες για τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Το βέβαιο πάντως είναι πως η ΕΥΠ είχε δώσει έγκαιρη προειδοποίηση για την προετοιμασία των Τούρκων. Ο Κώστας Σημίτης ενημερώθηκε γι” αυτό το έγγραφο και ζήτησε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπολο αντίγραφο, το οποίο και έλαβε στις 31 Ιανουαρίου.
Ενα από τα σοβαρά προβλήματα εκείνων των ημερών ήταν ασφαλώς η καχυποψία που υπήρχε ανάμεσα στον Σημίτη, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία, και ανθρώπους σαν τον Βασιλικόπουλο, τον ναύαρχο Λυμπέρη ή τον πτέραρχο Κουρή που ήταν τότε υφυπουργός Αμυνας.
Οι αξιωματικοί αυτοί είχαν μάθει να λειτουργούν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος λάτρευε τις συσκέψεις με στρατιωτικούς, τις υπηρεσίες από κλειστές πηγές και τη διαχείριση κρίσεων όπως εκείνη του Μαρτίου του 1987. Ο Σημίτης τους θεωρούσε «ανδρεϊκούς», ξένους στη δική του κουλτούρα και ύποπτους για το στήσιμο παγίδων τις κρίσιμες εκείνες ώρες.
Ο Διοικητής της ΕΥΠ διαπίστωσε το χάσμα όταν επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό το πρωί της 30ής Ιανουαρίου. Λίγο πριν είχε συναντήσει στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Μπιλ P., ο οποίος τον ενημέρωσε ότι «σε λίγες ώρες θα μιλήσει ο πρόεδρος Κλίντον με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Τα πράγματα είναι σοβαρά». Ο σταθμάρχης παρέδωσε επίσης μια επιστολή του ελληνοαμερικανού αρχηγού της CIA Τζορτζ Τένετ, ο ο οποίος έγραφε πως «θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να προκληθεί ένας πόλεμος λόγω της κλιμάκωσης του επεισοδίου».
Ο Ναύαρχος Βασιλικόπουλος πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος στεκόταν όρθιος όσο του μιλούσε, τον άκουσε και του είπε: «Δεν σας χρειάζομαι άλλο».
cia_world
H πρόταση της CIA
Αρκετές ώρες αργότερα ο σταθμάρχης επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το κτίριο της Κατεχάκη. Αυτή τη φορά δεν έκρυβε την ανησυχία του και δήλωσε στον κ. Βασιλικόπουλο πως μεταφέρει μια πρόταση του αρχηγού της CIA.
«Να αποσύρετε εσείς ένα τμήμα της φρουράς που έχετε στα Ιμια σε ένδειξη καλής θέλησης και οι Τούρκοι σε ανταπόδοση θα αποσύρουν ναυτικές δυνάμεις» πρότεινε ο Μπιλ P. και συνέχισε: «Τρέχουμε το ίδιο σενάριο με την Αγκυρα και πιστεύομε ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
Ο Ναύαρχος Βασιλικόπουλος γέλασε αρχικά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλαδή πόσους κομάντος να αποσύρουμε, δεν έχουμε και καμιά μεραρχία;». «Δεν έχει σημασία πόσους, έστω και λίγους, για να δείξετε την καλή σας πρόθεση» ανταπάντησε ο σταθμάρχης.
Αμέσως μετά άρχισε μια συζήτηση για την ακριβή διατύπωση, αν θα αναφερόταν σε λίγους (few), κάποιους (some of them) ή κάποια άλλη φράση. Ο αρχηγός της ΕΥΠ ρώτησε τον Μπιλ P. αν στη φόρμουλα της CIA ετίθετο ζήτημα απομάκρυνσης της Ελληνικής Σημαίας από τα Ιμια. «Οχι, σε καμία περίπτωση» απάντησε εκείνος.
Καθώς έβγαινε από το γραφείο του κ. Βασιλικόπουλου, ο σταθμάρχης σταμάτησε, γύρισε προς το γραφείο του και του είπε: «Σας παρακαλώ, μη χάσετε χρόνο, δώστε μου μια απάντηση. Τα πράγματα είναι κρίσιμα».
Ο κ. Βασιλικόπουλος σήκωσε το πορτοκαλί τηλέφωνο και ζήτησε να μιλήσει με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη για να τον ενημερώσει. Οι υπασπιστές του του είπαν πως είναι «εκτός επικοινωνίας» γιατί βρισκόταν στο γραφείο του κ. Σημίτη στη Βουλή.
Εν συνεχεία τηλεφώνησε στον υφυπουργό κ. Κουρή, ο οποίος βρισκόταν – μόνος του – στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στα υπόγεια του Πενταγώνου. «Δεν μου φαίνεται και τόσο κακή ιδέα, γιατί πάμε για μεγάλη κρίση» του είπε ο κ. Κουρής και τότε ο κ. Βασιλικόπουλος μπήκε στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και κατέβηκε ο ίδιος στη Βουλή.
Πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού και εκεί συνάντησε την πάντοτε ευγενέστατη ιδιαιτέρα του Μαρία Πλευράκη. Της ζήτησε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό για θέμα «μείζονος σημασίας» και εκείνη του ζήτησε να περιμένει δύο λεπτά.
Μπήκε στην αίθουσα συσκέψεων, ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και – λίγο αμήχανη – του είπε πως «ο πρόεδρος είπε να δείτε τον κ. Μαντέλλη και να τον ενημερώσετε».
Η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό
Ο ψηλός και συνήθως νευρικός απόστρατος αξιωματικός δύσκολα συγκράτησε την αγανάκτησή του και επέμεινε: «Μα, αντιλαμβάνεσθε πως είμαι ο αρχηγός της ΕΥΠ και πρέπει να μιλήσω μόνο στον πρωθυπουργό».
Αυτό δεν συνέβη και ο κ. Βασιλικόπουλος κάθησε σε έναν καναπέ για πολλή ώρα. Κάθε λίγο το γραφείο του τον ειδοποιούσε πως είχε τηλεφωνήσει ο Μπιλ P., τονίζοντας πως είναι επείγον να επικοινωνήσει μαζί του.
Επειτα από μία ώρα και κάτι η πόρτα της αίθουσας συσκέψεων άνοιξε και βγήκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος για να τηλεφωνήσει στον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ από ένα διπλανό δωμάτιο.
Ο κ. Βασιλικόπουλος βρήκε την ευκαιρία, μπήκε στην αίθουσα και βρέθηκε δίπλα στον κ. Σημίτη. Τον ενημέρωσε και εκείνος του απάντησε πως «το θέμα το χειρίζεται ο κ. Πάγκαλος, μην κάνετε τίποτα, μην ασχοληθείτε άλλο».
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση των Αμερικανών δεν προέβλεπε απευθείας επαφή του αρχηγού της ΕΥΠ με τον διοικητή της MIT πρέσβη Οξάν, καθώς όλη η διαπραγμάτευση θα γινόταν μέσα από το κανάλι της CIA.
imia_comantos_ellines
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝ
Λίγο πριν από τη 1 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου, οι Τούρκοι έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο απόβασης των κομάντος τους στα Δυτικά Ιμια. Την ίδια ώρα που η φρεγάτα «Γιαβούζ» πλησίαζε πολύ κοντά στην επίμαχη βραχονησίδα, οπότε και πιστεύεται ότι άφησε τη λαστιχένια βάρκα με τους κομάντος, δύο τουρκικά ελικόπτερα «Μπλακ Χοκ» πετούσαν από πάνω. Οι επιτελείς του ΓΕΝ πίστευαν ότι τα δύο ελικόπτερα θα αποβίβαζαν εκείνα κομάντος ενώ στην πραγματικότητα επιχείρησαν να παραπλανήσουν τις ελληνικές δυνάμεις.
31 Ιανουαρίου, 00.47: Από φρεγάτα «Ναυαρίνο» (κέντρο επιχειρήσεων για τα Ιμια) προς ΓΕΝ: Ελικόπτερα κινούνται βόρεια προς βραχονησίδες.
00.55 ΓΕΝ προς Ναυαρίνο: Δεν θα πατήσει Τούρκος στα νησιά. Να βληθούν προειδοποιητικές βολές και αν συνεχίσουν να καταρριφθούν. Να προστατευθούν τα Ιμια και το Φαρμακονήσι.
01.04 ΓΕΝ προς Ναυ.: Δύο τουρκικά ελικόπτερα Μπλακ Χοκ βρίσκονται στην περιοχή, το ένα σε αιώρηση πλησίον της Γιαβούζ (φρεγάτα), 1.000 γιάρδες δυτικά από τα Ιμια. Το άλλο υπερίπταται Γιαβούζ.
01.25 ΓΕΝ προς Ναυ: Εξασφαλίσατε την ετοιμότητα ημετέρων μονάδων. Στοχοποιήσατε κάθε τουρκική μονάδα. Να ευρίσκεσθε σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.
01.37 ΓΕΝ προς Ναυ.: Εφόσον τα ελικόπτερα προσπαθήσουν να βγάλουν κόσμο, να ριφθεί μια φωτοβολίδα. Δεύτερον, να ριφθεί προειδοποιητική βολή, τρίτον να καταρριφθούν.
01.55 Ναυ. προς ΓΕΝ: Τα ελικόπτερα είναι κοντά στη φρεγάτα. H φρεγάτα είναι 500 γιάρδες από το νησί.
Τα ελικόπτερα απομακρύνονται αλλά το ελληνικό Πεντάγωνο δεν ανησυχεί μόνο για τα Ιμια, καθώς έχει να προστατεύσει μια σειρά από νησίδες στην περιοχή.
02.00 ΓΕΝ προς Ναυ.: Εφιστάται η προσοχή σας μήπως η απομάκρυνση ελικοπτέρων είναι παραπλανητική για να κάνουν ενέργεια στο Φαρμακονήσι.
Στις 03.00 αρχίζουν να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες πως οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τα Δυτικά Ιμια. Δίνεται η εντολή να ανέβει η δεύτερη ομάδα βατραχανθρώπων αλλά η εκτέλεσή της καθυστερεί επειδή πέρασαν πρώτα από τα Ανατολικά Ιμια για να πάρουν φορτισμένες μπαταρίες ασυρμάτων. Για 45 λεπτά της ώρας Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά στο να έχουν κομάντος τους πρόσωπο με πρόσωπο στα Δυτικά Ιμια.
03.15 ΓΕΝ προς Ναυ.: Υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως κάτι γίνεται στη Δυτική Ιμια. Εξακριβώσατε και πείτε μου.
03.16 ΓΕΝ προς Ναυ.: Πρι… Διατάξτε Πολεμιστή (περιπολικό ναυτικού) να αποβιβάσει Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών στη Δυτική Ιμια και να μου πείτε έναρξη και πέρας.
03.30 ΓΕΝ προς Ναυ.: Υπάρχει πληροφορία ότι έχουν ανέβει 30 άτομα στο δυτικό νησί Ιμια. Να πάει ο Πολεμιστής να ελέγξει με προβολέα και στη συνέχεια να αποβιβάσει MYK (βατραχανθρώπους).
03.36 Ναυ. προς ΓΕΝ: Τώρα αποβιβάζονται MYK στη βάρκα και εκτιμάται ότι η κίνηση θα περατωθεί σε 30 λεπτά.
03.38 ΓΕΝ προς Ναυ.: Πείτε μου άμεσα αν υπάρχει κανένας Τούρκος κρατημένος δίπλα στο νησί. Με ενδιαφέρει άμεσα αν είναι κανένας πάνω στο νησί.
03.42 ΓΕΝ προς Ναυ.: Απογειώσατε ελικόπτερο και ελέγξατε δυτικό νησί προ αποβιβάσεως MYK.
04.08 ΓΕΝ προς Ναυ.: Τονίζεται η απαίτηση πριν βγουν οι MYK να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη Δυτική Ιμια.
Το ελικόπτερο απογειώνεται από το Ναυαρίνο και πετάει, σε εξαιρετικά κακές συνθήκες, πάνω από τις βραχονησίδες. H πίεση από το κέντρο είναι ασφυκτική.
04.25 Ναυ. προς ΓΕΝ: Ελικόπτερο άνωθεν Δυτικής Νήσου, Αναμένω αποτελέσματα.
04.26 Ναυ. προς ΓΕΝ: Δεν έχει εντοπίσει ακόμη τίποτα. Ορατότητα χαμηλή.
04.28 Ναυ. προς ΓΕΝ: Βρέχει στην περιοχή. Ορατότητα χαμηλή. Προσπαθεί να εντοπίσει οτιδήποτε.
04.29 ΓΕΝ προς Ναυ.: Περιμένω να μου πείτε για το ελικόπτερο και το αποτέλεσμα της έρευνας. Το αναμένει ο πρωθυπουργός.
04.47 Ναυ. προς ΓΕΝ: Εχει περάσει τέσσερις φορές πάνω από το νησί. Αποτελέσματα αρνητικά. Πετάει σε ύψος 40-50 μέτρα και προσπαθεί.
04.50 Ναυ. προς ΓΕΝ: Υπάρχουν μερικά άτομα πάνω στο νησί.
Το ελικόπτερο αναφέρει πως πρόκειται για δέκα τούρκους κομάντος πάνω στο δυτικό νησί.
05.02 ΓΕΝ προς Ναυ.: Οι δικοί μας βατραχάνθρωποι να παραμείνουν στον Πολεμιστή και να γίνει συλλογή στοιχείων.
05.04 ΓΕΝ προς Ναυ.: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.
05.05 Ναυ. προς ΓΕΝ: Εχω απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. H τελευταία του αναφορά EMRGENCY EMERGENCY βόρεια 1,5 μίλι από το σημείο του ενδιαφέροντος.
Στις 05.40 το ΓΕΝ διατάζει τον κυβερνήτη του Πυρπολητή να πάρει τους έλληνες βατραχανθρώπους από την περιοχή.
05.40 ΓΕΝ προς Πυρπολητή: Θα εκτελεσθεί αποχώρηση φίλιων και εχθρικών μονάδων από την περιοχή.
05.58 ΓΕΝ προς Ναυ.: Οι οδηγίες για τον Πυρπολητή είναι ότι από την περιοχή θα φύγει ένα δικό τους και ένα δικό μας. H διαταγή θα δίνεται από το ΓΕΝ. Ο Πυρπολητής θα φύγει τελευταίος αφού πάρει τους ΟΥΚ και τη σημαία. Εσείς παραμείνετε για το ελικόπτερο. Θέλω τα ονόματα του πληρώματος.
07.12 ΓΕΝ προς Πυρπολητή: Να αρχίσετε να παίρνετε τη Σημαία και τον κόσμο. Να μου πείτε αν γίνεται το ίδιο και από τους άλλους.
OI ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ K. ΣΗΜΙΤΗΣ Πρωθυπουργός N. ΚΟΥΡΗΣ Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας XP. ΛΥΜΠΕΡΗΣ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Λ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Αρχηγός ΕΥΠ
Εγκαιρη ή καθυστερημένη ενημέρωση; 
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι ελληνικές υπηρεσίες ενημέρωσαν έγκαιρα για την απόβαση των τούρκων κομάντος στα Δυτικά Ιμια. Οι αξιωματούχοι που χειρίζονταν την κρίση εκείνο το βράδυ επιμένουν πως οι αναλυτές της ΕΥΠ παρακολουθούσαν συνεχώς τα τουρκικά κανάλια για να συλλέξουν πληροφορίες.
Μόλις είδαν ότι ανακοινώθηκε η απόβαση των κομάντος, ενημέρωσαν το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Θυμούνται μάλιστα πως ο υφυπουργός κ. Κουρής έδωσε αμέσως εντολή να ετοιμασθεί το σχέδιο ανακατάληψης της βραχονησίδας.
Το αν το ΓΕΕΘΑ μπόρεσε να επικοινωνήσει εγκαίρως με τον κ. Λυμπέρη, ο οποίος βρισκόταν στη Βουλή, δεν είναι σαφές.
Τα συμπεράσματα δικά σας …Αν και όσοι απο εσάς παρακολουθείτε τις Υπερπτήσεις των Τούρκικων Μαχητικών πάνω απο τους Φούρνους δεν είναι τυχαίο, ούτε βέβαια η ιστορία με το Φαρμακονήσι είναι αθώα και τυχαία! 

Καταρρέει το πολυδιαφημισμένο επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 

Φαίνεται πως το περίφημο οικονομικό «θαύμα» του Ερντογάν βαίνει προς το τέλος του με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Μια από αυτές τις συνέπειες είναι να ξαναβγάζει στο σφυρί η Τουρκία μικρά νησάκια και βραχονησίδες στο ανατολικό Αιγαίο, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι και αμφισβητήσιμης κυριαρχίας. 
Ένα από αυτά τα νησιά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet (31/1), με τον τίτλο «Tavşan adası satılığa çılartıldı», είναι και το Tavşan adası που είναι γνωστό με την ελληνική ονομασία, Μαύρη.

Το Ταβσάν αντασί, ή Μαύρη, βρίσκεται ένα μίλι βορείως της Τενέδου και έχει έκταση 980 χιλιάδες τετραγωνικά. Πάνω στο νησί υπάρχει ένας Φάρος, δυο γέφυρες σε ένα γραφικό λιμανάκι, ενώ υπάρχει και τρεχούμενο νερό, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Θεωρείται σαν ένα από τα πιο όμορφα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η τιμή του είναι δέκα εκατομμύρια δολάρια. Για πρώτη φορά «είχε βγει στο σφυρί» το 2003, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς τότε δεν είχε βρεθεί κανένας αγοραστής. Τώρα την υπόθεση έχει αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία της Κωνσταντινούπολης, το «Σενά Εμλάκ», που διαπραγματεύεται την πώληση του. Η τιμή του 12 εκατομμύρια ευρώ.

Για πρώτη φορά το 2007 η Τουρκία είχε βάλει πωλητήριο σε κάποια πανέμορφα νησιά του Αιγαίου ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στις μικρασιατικές ακτές χωρίς όμως τότε να βρεθεί αγοραστής.
Για δεύτερη φορά τώρα και ενώ οι Τούρκοι δεν έπαψαν ποτέ να διεκδικούν δεκάδες νησάκια και βραχονησίδες στο ανατολικό Αιγαίο προκαλώντας συνεχώς προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Τούρκοι έβγαλαν πωλητήρια τον Μάιο του 2012.
Σύμφωνα με τότε αποκαλυπτικό δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, Ακσάμ, στις 14 Μαΐου 2012, η Τουρκία αποφάσισε να πουλήσει τα νησιά σε τιμές που κυμαίνονται από τα 4 μέχρι 16 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα ξαναεπανέρχονται στο θέμα με προφανείς προθέσεις.

Τα νησιά αυτά, όπως τονίζεται από τουρκικής πλευράς, συγκεντρώνουν μεγάλο τουριστικό και όχι μόνο, ενδιαφέρον, γιατί βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε μεγάλα ελληνικά νησιά. Τα νησιά είναι το Ταβσάν αντασί (στα ελληνικά Μαύρη), Κιστάκ αντασί, το Τσιτσέκ αντασί, Χασίρ αντασί Τσιφτλίκ αντασί και Καρατζά αντασί.
Το Τσιτσέκ αντασί (Νησί των Λουλουδιών), βρίσκεται 40 μέτρα περίπου από τις ακτές του Αϊβαλί. Είναι ένα πανέμορφο πραγματικά νησί, πολύ γνωστό στους Έλληνες όταν κατοικούσαν στην περιοχή. Το νησί αυτό έγινε πολύ γνωστό στην Τουρκία εξ αιτίας της πασίγνωστης Τουρκάλας ηθοποιού, Χούλιας Αβσάρ, που συνήθιζε να παραθερίζει στην περιοχή και να επισκέπτεται συχνά το μικρό αυτό (24 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα), νησάκι. Το νησάκι δεσπόζει στον κόλπο του Αϊβαλί και είναι σχεδόν δίπλα στην ελληνική Λέσβο. Τα παλιά χρόνια, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι της περιοχής, άκουγαν μέχρι και τα κοκόρια της Λέσβου που λαλούσαν πρωί πρωί.

Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στo πολύ ευαίσθητο status quo στο Αιγαίο αυτή η επιμονή των Τούρκων να ξεπουλήσουν νησάκια και βραχονησίδες, πάντως η επαναφορά του θέματος τώρα στην δεδομένη συγκυρία και με μεγαλύτερο ζήλο ίσως δείχνει κάποια πολύ «σημαντικά» πράγματα.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!!!


ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ, "ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ" ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ Ο "ΣΤΟΧΟΣ" ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ... ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του τραγουδιστή που από το πρωί δέχεται σκληρή κριτική από τα Μέσα της Bόρειας Ελλάδας 

Στην Αλβανία βρέθηκε πρόσφατα ο Νίκος Μακρόπουλος όπου παραχώρησε συνέντευξή σε κανάλι της γειτονικής χώρας. 

Ο τραγουδιστής αφού μίλησε για την δουλειά του αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στους Έλληνες τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. 
Ο Νίκος Μακρόπουλος ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή που τον φιλοξένησε αν η Ελλάδα έχει ακόμα ανάγκη τους Αλβανούς ή αν θα έπρεπε εκείνοι να γυρίσουν πίσω στην χώρα τους, αφού τώρα υπάρχει μεγάλη κρίση.

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τους Αλβανούς. Οι Αλβανοί είναι ενσωματωμένοι με μας. Τα παιδιά των Αλβανών που μένουν στην Ελλάδα πάνε στα ελληνικά σχολεία, μιλάνε την ελληνική γλώσσα, είναι ένα με μας. Παντρεύονται με Έλληνες πλέον. Η επόμενη γενιά θα είναι ένα. Εξάλλου οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και αν θα φύγουν οι Αλβανοί πίσω, εγώ δεν θα βρω (...)», είπε ο Νίκος Μακρόπουλος και συμπλήρωσε λίγο αργότερα: «Το καφεδάκι, το φραπεδάκι και τίποτα άλλο... Μα γι αυτό και την πληρώσαμε».


πηγη    http://www.stoxos.gr/2015/01/blog-post_4224.html

Στήνεται σκηνικό πιέσεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Ευρώπη-Σε κλοιό ο Αναστασιάδης

Το παζλ των κινήσεων για την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο συμπληρώνεται καθώς στη Λευκωσία έχουν εικόνα για τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από «συνήθεις υπόπτους». Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ε.Ε. και Βρετανίας για το θέμα, το οποίο εντάσσεται στην προσπάθεια τους να πιεστεί η Λευκωσία και να επανέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς να αρθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το τελευταίο συμβάν με την γραπτή τοποθέτηση της Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, βαρόνης Άνελεϊ, επιβεβαιώνει πως όλα όσα διαδραματίζονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο οικοδομούν ένα νέο σκηνικό πιέσεων. Η βαρόνη, που απαντούσε σε ερώτηση βουλευτή, ανέφερε ως γνωστό πως η χώρα της «παραμένει αφοσιωμένη στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μεταξύ άλλων μέσω της οικονομικής βοήθειας και της απελευθέρωσης του εμπορίου από την ΕΕ.». Επειδή αυτή τη τοποθέτηση ακολούθησε της σχετικής αναφοράς στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και κάποιων κινήσεων από τις Βρυξέλλες, σήμανε συναγερμός στη Λευκωσία.
Χθες πάντως, το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Προεδρεύοντα, Γιαννάκη Ομήρου. Αποφασίστηκε ότι «θα γίνουν αυστηρότατα διαβήματα από τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο για αυτή την απαράδεκτη δήλωση και στάση της Βρετανίας όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία προς την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο». Είναι σαφές και από τα όσα διαδραματίσθηκαν και στο παρελθόν ότι οι Βρετανοί θα παρουσιαστούν καθησυχαστικοί και πως τα διαβήματα θα είναι ουσιαστικά μιας χρήσης. Σε ότι αφορά το Λονδίνο, διαμηνύεται πως «τυχαία» συνέπεσε η απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όμως, τούτο δεν φαίνεται πείθει κανένα καθώς στη Λευκωσία γνωρίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις.
Ο Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε πως «η Βρετανία, λυπούμε να πω, συνεχίζει, δυστυχώς, μια συμπεριφορά υπονομευτική της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας κατάφωρα τις εγγυητικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία». Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στη δική του θέση πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν, «έτσι που η Βρετανία να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις και για την ίδια και για τα συμφέροντα της».
ΗΠΑ:  Εφ όλης της ύλης  συζητήσεις της Σλόουτ –  Κυπριακό, περιφερειακές εξελίξεις, τρομοκρατία στην ατζέντα
ΜΕ στόχο να «βοηθήσει» στην επανέναρξη των συνομιλιών η Αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Νότιας Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, Αμάντα Σλόουτ, πραγματοποίησε σειρά επαφών χθες στη Λευκωσία. Οι επαφές της χωρίστηκαν σε δυο επίπεδα. Αυτές με την Κυπριακή Δημοκρατία και εκείνες με τις δυο κοινότητες. Συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Κασουλίδη και Φωκαίδη ενώ πέρασε στα κατεχόμενα και είδε τον Ντερβίς Έρογλου.
Στην ατζέντα της με τους δυο υπουργούς ήταν πέραν του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή καθώς και το πρόβλημα με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ΥΠΑΜ, στη συνάντηση, που ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το τελευταίο εξάμηνο, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα σε σχέση με την απειλή που προέρχεται από την έξαρση της τρομοκρατίας. Η πρώτη συνάντηση με την κ. Sloat είχε πραγματοποιηθεί και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υφυπουργού Άμυνας κ. Townsend.
Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων απειλών στον τομέα της ασφάλειας προϋποθέτει ενίσχυση της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ όλων όσοι στηρίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και προβλεψιμότητα στην πολιτική που ακολουθούν. Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης υπέδειξε προς την Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει πιο ισχυρά μηνύματα προκειμένου να μεταβάλει την προκλητική και παράνομη στάση της που εμποδίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.
«Δεν αντιστρατεύονται μόνο τα συμφέροντα της Κύπρου, αντιστρατεύονται το κοινό συμφέρον της περιοχής, ειδικότερα μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Δεν είναι μόνο αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, είναι αντίθετες και με την προσπάθεια για την προαγωγή της ασφάλειας, σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και απ’ όπου εκπηγάζουν νέες απειλές που εξάγονται μέσω της τρομοκρατίας και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ
Ο Πρόεδρος της τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ σε ομιλία του στην 10η Σύσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης των Κρατών-Μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να στηρίξουν το ψευδοκράτος.
Είπε ακόμη πως οι «δυο λαοί» πρέπει να επωφεληθούν ίσα από το φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνοντας πως οι Τουρκοκύπριοι αντιπροσωπεύονται στη Διάσκεψη υπό τον τίτλο «τ/κ κράτος», ανέφερε πως το ψευδοκράτος επιθυμεί την συμμετοχή των ισλαμικών κρατών σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα.
Ο Τσιτσέκ μαζί με την Σιμπέλ Σιμπέρ παρακάθησαν χθες σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν.
ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΣΙ
ΣΕΙΡΑ επαφών πραγματοποιεί στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Χθες συναντήθηκε διαδοχικά με τους Πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, Ιρλανδίας, Λεττονίας καθώς και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι. Σημειώνεται ότι συναντήθηκε και με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Περαιτέρω συμμετείχε σε τρείς συζητήσεις. Για τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση πραγμάτων, για τις σημερινές προκλήσεις της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη και κατ επέκταση και στην Κύπρο και σε κλειστή συζήτηση στρογγύλης τραπέζης, με συμμετοχή μόνο αρχηγών κρατών, με θέμα συζήτησης τα ενεργειακά και πως επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σκληρές Εμπλοκές των F-16 της 115 με οπλισμένα Τούρκικα μαχητικά που παραβίασαν FIR Αθηνών & Λευκωσίας!


Σκληρές εμπλοκές πάνω απο τη Μεσόγειο Θάλασσα με οπλισμένα Τούρκικα μαχητικά που παραβίασαν το FIR Αθηνών περί τα 27 Μίλια νότια του Καστελορίζου σημειώθηκε σήμερα δύο φορές ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο στο Αιγαίο !
Συγκεκριμένα ένας σχηματισμός αποτελούμενος απο έξ Τούρκικα μαχητικά εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα και τσαμπουκάδες όπως αποδείχθηκε ή είχαν τέτοιες εντολές αναχαιτίστηκαν αφού παραβίασαν το Ελληνικό FIR πετώντας προς το νησί της Κύπρου !
Τα Ελληνικά μαχητικά που παρακολουθούσαν τα Τούρκικα απο την απογείωση τους στο Αεροδρόμιο του «Dalaman « αναχαίτησαν τα Τούρκικα που έφυγαν απο την περιοχή ,αλλά το ζεύγος των οπλισμένων μαχητικών αρνήθηκε να ακολουθήσει και είχαμε σκληρή εμπλοκή Οπλισμένων μαχητικών που τελικά συμμορφώθηκαν!
Στο ΑΤΑ σήμανε συναγερμός και μεταβιβάστηκαν οι εκτιμήσεις στο ΓΕΕΘΑ που σήμανε συναγερμό ….Στην επιστροφή τους από την πτήση στο Κυπριακό FIR τα Τούρκικα μαχητικά παραβίασαν πάλι το Ελληνικό FIR αλλά αναχαιτίστηκαν αμέσως απο Ελληνικά μαχητικά που ήταν στην περιοχή με εντολή του ΑΤΑ!
Το οπλισμένο ζεύγος των Τούρκικων Μαχητικών αρνήθηκε πάλι να ακολουθήσει τις εντολές των Ελληνικών Μαχητικών και επακολούθησε νέα εμπλοκή …Πράγμα που σημαίνει ότι όλα πλέον κινούνται στο όριο!
Τα Ελληνικά μαχητικά πήραν την ουρά τω ν Τούρκικων μαχητικών και τα ανάγκασαν να αποχωρήσουν απο την περιοχή κακήν κακώς !
Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα μαχητικά των Τούρκων αποχώρησαν χωρίς να εμπλακούν …Τα συμπεράσματα δικά σας
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1 (6 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : -
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 6
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 5
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΒΟΙΩΤΟΙ:ΙΣΙΟΔΟΣ Ο ΒΟΙΩΤΟΣ

Ο Ησίοδος υπήρξε ο δεύτερος σε σπουδαιότητα αρχαίος ποιητής μετά τον Όμηρο
Γεννήθηκε στην Άσκρη της Βοιωτίας, όπου κατέφυγε ο πατέρας του από την αιολική Κύμη της Μικράς Ασίας, αλλά η ημερομηνία της γέννησής του δεν είναι γνωστή. Υπολογίζεται ότι έζησε γύρω στο 700 ή 800 π.Χ Επισκεπτόμενος συχνά το όρος Ελικώνα, όπου οι μύθοι έλεγαν ότι κατοικούσαν οι Μούσες, έλεγε ο ίδιος ότι εκείνες του έδωσαν το χάρισμα της ποίησης. Επειδή μεγάλωσε σε αυτό το ιερό και αγροτικό περιβάλλον τα ποιήματα του έχουν διδακτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, ενώ με τον Ησίοδο η Ελλάδα βγαίνει από το σκοτάδι του μύθου αφοί ο ίδιος αντλεί τα θέματα του όχι μόνο από τη φαντασία αλλά και από την ζωή φέρνοντας έτσι την ποίηση πιο κοντά στον άνθρωπο.
Ο τρόπος και χρόνος θανάτου του είναι συγκεχυμένος. Μία παράδοση θέλει τον τάφο του Ησίοδου στον Ορχομενό Βοιωτίας, ενώ σύμφωνα με μια άλλη, το μαντείο των Δελφών έβγαλε χρησμό ότι ο Ησίοδος θα πέθαινε στη Νεμέα, οπότε εκείνος κατέφυγε στη Λοκρίδα, όπου όμως σκοτώθηκε στον τοπικό ναό του Νεμαίου Δία και ετάφη εκει
Στους αρχαίους χρόνους αν και πολλά ποιήματα έφεραν το όνομά του, τρία ποιήματα σώθηκαν από τον χρόνο. Τα ποιήματα του Ησίοδου περιείχαν τις πρώτες προσπάθειες για λυρική γραφή, ιαμβική και ελεγειακή.
  • Έργα και Ημέραι, όπου ο Ησίοδος κάνει λόγο για τα ηθικά διδάγματα που πρέπει να ακολουθούν οι άνθρωποι.Επίσης δίνει συμβουλές στους αγρότες για την καλλιέργεια της γης και αναφέρει πως η εργασία είναι ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει την επιτυχία. "Έργον δ' ουδέν όνειδος, αεργίη δέ τ' όνειδος" δηλαδή "καμία εργασία δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να μη δουλεύει κανείς". Στο ίδιο έργο δίνει ακόμα συμβουλές για ναυτιλιακά,εμπορικά και γεωργικά έργα, καθώς και για τον γάμο, την ανατροφή των παιδιών, προσπαθώντας να προτρέψει τον άνθρωπο να γίνει πιο καλός και πιο ενάρετος.
  • Θεογονία. Είναι έπος, δηλαδή μεγάλο αφηγηματικό ποίημα αποτελούμενο από 1.022 στίχους. Αναφέρεται στις τοπικές λατρείες των Θεών και στην απαρχή του κόσμου. Είναι μια σημαντικότατη πηγή πληροφοριών για την ελληνική μυθολογία. Είναι χωρισμένο σε 5 μέρη : α.Προοίμιο, β.Κοσμογονία-Θεογονία,γ. Τιτανομαχία δ. Δεύτερη φάση της "Θεογονίας" και ε. Ηρωγοωνία. Στο Προοίμιο ο Ησίοδος υμνεί τις Μούσες και τις παρακαλά να του δώσουν έμπνευση.Στη "Θεογονία" μας αφηγείται πως δημιουργήθηκε ο κόσμος και οι θεοί και αναφέρει πως όλα ξεκίνησαν από το Χάος. Στη συνέχεια γεννήθηκε η Γη, ο Τάρταρος και ο Έρωτας. Από το Χάος γεννήθηκε το Έρεβος και η Μαύρη Νύχτα που γέννησαν τον Αιθέρα και την Ημέρα. Αργότερα η Γη γέννησε τον Ουρανό και από την ένωση αυτών των δύο δημιουργήθηκαν ο Ωκεανός, οι Τιτάνες, οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες. Ένας από τους Τιτάνες, ο Κρόνος έκανε παιδιά με τη Ρέα, φοβούμενος όμως μη χάσει την ηγετική του θέση, που είχε σφετεριστεί από τον πατέρα του τον Ουρανό, άρχισε να καταπίνει τα παιδιά του. Ένα από αυτά ήταν και ο Δίας, ο οποίος όμως γλίτωσε. Ύστερα αφηγείται πως ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους. Οργισμένος τότε ο Δίας διέταξε τον Ήφαιστο να πλάσει την Πανδώρα, την πρώτη γυναίκα στον κόσμο, για να φέρει δυστυχία στους ανθρώπους ενώ έδεσε τον Προμηθέα με άλυτα δεσμά σε έναν βράχο στον Καύκασο και έστειλε έναν αετό εκεί για να του τρώει το συκώτι, που κάθε μέρα ανανεωνόταν. Στη συνέχεια αναφέρεται στους Εκατόγχειρες που τους είχε δέσει ο Κρόνος στο άλλο άκρο της Γης. Στην Τιτανομαχία ο Δίας τους ελευθέρωσε ώστε να τους χρησιμοποιήσει ως συμμάχους στη μάχη εναντίον των Τιτάνων, όπου εντέλει νίκησαν οι θεοί. Στη Δεύτερη Θεογονία μας διηγείται πως μετά από αυτή την νίκη οι θεοί αναγνώρισαν σαν κυρίαρχο τους τον Δία, ενώ στην Ηρωγονία αναφέρει τους ημίθεους ήρωες που γεννήθηκαν από θνητούς πατέρες και αθάνατες γυναίκες.
  • Κατάλογος Γυναικών ή Ηοίαι (ψευδο-Ησιοδιακό), όπου εξυμνούνται θνητές που έκαναν θνητά παιδιά από αθάνατους θεούς.
  • Ασπίς, όπου γίνεται λόγος για την μονομαχία του Ηρακλή και του Κύκνου. (ψευδο-Ησιοδιακό)

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η Ελλάδα μετέβαλε τη στάση της στο Διεθνές Δικαστήριο της Θάλασσας!


Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αναδημοσιεύει ένα εξαιρετικά σημαντικό κείμενο, που αφήνει υπόνοιες για τουρκικές κινήσεις αμφισβήτησεις όχι μόνο των γρκίζων ζωνών στο Αιγαίο κι αλλαχού αλλά και της ΑΟΖ και της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η παρέμβαση, και μόνο αυτή, του ΥΠΕΞ στο Διεθνές Δικαστήριο, θα έπρεπε ήδη να αποτελεί μέρος της πολιτικής θέσης των κομμάτων στις εκλογές καθώς, έχει σχέση με τη γενικότερη θέση της χώρας. Ακολουθεί το κείμενο:
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις που κατατέθηκαν στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στις 14 και 16 Ιανουαρίου 2015, η Ελλάδα αίρει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά υποθέσεις γκρίζων ζωνών κυριαρχίας.
Ως γνωστό, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει μια νομική διαφορά μόνο εφόσον τα διάδικα κράτη έχουν εκδηλώσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους. Η συγκατάθεση αυτή εκδηλώνεται με τρεις ουσιαστικά τρόπους (βλ. άρθρο 36 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου): Με την υπογραφή μιας “ειδικής σύμβασης”, γνωστής και ως “συνυποσχετικό”, με μια δήλωση αποδοχής της ρήτρας υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου (αρ. 36 παρ. 2 του Καταστατικού), είτε μέσω της υπογραφής μιας άλλης Συνθήκης που περιλαμβάνει ρήτρα αποδοχής του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης ως δικαιοδοτικού οργάνου για την επίλυση των διαφορών που προκύπτουν από αυτή τη Συνθήκη.
Στις 10 Ιανουαρίου 1994, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε για λογαριασμό της Ελλάδας τη ρήτρα του άρθρου 36 παρ. 2 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου, με μόνη επιφύλαξη διαφορές που αφορούν σε “στρατιωτικά μέτρα αμυντικού χαρακτήρα για λόγους εθνικής ασφαλείας”, παραπέμποντας πρακτικά σε ζητήματα ασφαλείας των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του 1994 είχε ως εξής:
“I declare, on behalf of the Greek Government, that I recognize as compulsory ipso facto and without special agreement, on condition of reciprocity, in relation to any other State accepting the same obligation, the jurisdiction of the International Court of Justice in all legal disputes referred to in Article 36, paragraph 2, of the Statute of the Court. However, the Greek Government excludes from the competence of the Court any dispute relating to defensive military action taken by the Hellenic Republic for reasons of national defence. This declaration shall remain in force for a period of five years. Upon the expiry of that period, it shall continue to have effect until notice of its termination is given.”
Κάνοντας χρήση του δικαιώματος ανάκλησης της δήλωσης αυτής, η ελληνική κυβέρνηση, με υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, κοινοποίησε στις 14 Ιανουαρίου 2015 στο Γενικό Γραμματέα και τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών τα ακόλουθα:
“Declaration by Greece under Article 36, paragraph 2, of the Statute of the International Court of Justice Whereas the Government of the Hellenic Republic made a Declaration under paragraph 2 of Article 36 of the Statute of the International Court of Justice on the tenth day of January one thousand ninety four, in force for a period of five years and effective thereafter until such time as notice may be given to terminate that Declaration.
The Government of the Hellenic Republic having considered the said Declaration, hereby gives notice effective immediately of the withdrawal of that Declaration and replaces the same with the following Declaration:
I have the honour to declare, on behalf of the Government of the Hellenic Republic, that I recognize as compulsory ipso facto and without special agreement, in relation to any other State accepting the same obligation, that is on condition of reciprocity, the jurisdiction of the International Court of Justice with respect to all legal disputes referred to in Article 36, paragraph 2, of the Statute of the Court, with the exception of:
a) any dispute relating to military activities and measures taken by the Hellenic Republic for the protection of its sovereignty and territorial integrity, for national defense (sic) purposes, as well as for the protection of its national security;
b) any dispute concerning State boundaries or sovereignty over the territory of the Hellenic Republic, including any dispute over the breadth and limits of its territorial sea and its airspace;
c) any dispute in respect of which any other party to the dispute has accepted the compulsory jurisdiction of the Court only in relation to or for the purpose of that dispute; or where the acceptance of the Court’s compulsory jurisdiction on behalf of any other party to the dispute was deposited or ratified less than twelve months prior to the filing of the application bringing the dispute before the Court.
The Government of the Hellenic Republic may however submit before the Court any dispute, which is hereby exempted, through the negotiation of a special agreement (compromis).
The Government of the Hellenic Republic further reserves the right at any time, by means of a notification addressed to the Secretary-General of the United Nations, and with effect as from the moment of such notification, to add to, amend or withdraw this Declaration.“
Γίνεται αντιληπτό ότι η ελληνική επιφύλαξη επεκτείνεται σημαντικά. Αποκλείονται πλέον από την υποχρωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου διαφορές που αφορούν στα “σύνορα ή την κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης κάθε διαφοράς επί του εύρους και των ορίων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου αυτής”. Φαίνεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για διαφορές που αφορούν σε ζώνες όπου δυνητικά ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα κι όχι κυριαρχία, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
Αποκλείονται ωστόσο λοιπές περιπτώσεις, όπως η ύπαρξη γκρίζων ζωνών, η επέκταση των χωρικών υδάτων και το εύρος του εναέριου χώρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα είναι πλέον αναρμόδιο να εκδικάσει σχετικές υποθέσεις σε περίπτωση που η Τουρκία ή άλλο κράτος προσφύγει μονομερώς.
Παρατηρεί κανείς επίσης την αφαίρεση του όρου “αμυντική” που στη δήλωση του 1994 προσδιόριζε τη φράση “στρατιωτική δράση”, ή τα “στρατιωτικά μέτρα” όπως αναφερόταν στο πρωτότυπο γαλλικό κείμενο της ελληνικής δήλωσης. Διατηρείται ωστόσο η επεξήγηση “για λόγους εθνικής άμυνας” και προστίθεται η φράση “για την προστασία της κυριαρχίας κι εδαφικής ακεραιότητας”, “καθώς και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας”.
Τέλος, η νέα ελληνική δήλωση, όπως και η παλαιότερη, εξαρτά τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου από την αρχή της αμοιβαιότητας. Θα πρέπει δηλαδή και η άλλη πλευρά να έχει αποδεχθεί τη ρήτρα υποχρεωτικής δικαιοδοσίας. Στη νέα δήλωση ωστόσο εξαιρούνται επιπροσθέτως ρητά οι περιπτώσεις αποδοχής από τον διάδικο της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας μόνο επί τούτου ή σε χρόνο μικρότερο των δώδεκα μηνών από την κατάθεση της προσφυγής. Γνωρίζει κάτι η ελληνική κυβέρνηση για τις προθέσεις των γειτόνων;
Όπως προαναφέρθηκε, η συναίνεση για την εκδίκαση μιας διαφοράς ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης εκδηλώνεται και μέσω της ύπαρξης σχετικής ρήτρας σε μια άλλη Συνθήκη στην οποία είναι μέρη οι διάδικοι. Τέτοια είναι η ρήτρα του άρθρου 287 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά το δικαίωμα που της έδινε το ανωτέρω άρθρο, η Ελληνική Δημοκρατία, με την επικύρωση της Σύμβασης το 1995, είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση:
“Pursuant to article 287 of the United Nations Convention on the Law of the Sea, the Government of the Hellenic Republic hereby chooses the International Tribunal for the Law of the Sea established in accordance with Annex VI to the Convention as the means for the settlement of disputes concerning the interpretation or application of the Convention.”
Δηλαδή η Ελλάδα επέλεξε ως δικαιοδοτικό όργανο επίλυσης των διαφορών της, που ανακύπτουν αναφορικά με ζητήματα δικαίου της θάλασσας, το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο κι όχι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Στέλιο Περράκη, “μετά την κρίση στα Ίμια επανήλθαμε στην προηγούμενη γραμμή προσβλέποντας στο δικαιοδοτικό όργανο της Χάγης”. Δεν κατόρθωσα ωστόσο να εντοπίσω κάποιο επίσημο κείμενο της τροποποίησης της ελληνικής δήλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, με ένα δεύτερο έγγραφο που κατατέθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2015 στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθαρίζει:
“Pursuant to article 298, paragraph 1, of the United Nations Convention on the Law of the Sea, the Hellenic Republic declares that it does not accept any of the procedures provided for in Part XV, section 2, with respect to the following disputes:
a) Disputes concerning the interpretation or application of articles 15, 74 and 83 relating to sea boundary delimitations, or those involving historic bays or titles;
b) Disputes concerning military activities, including military activities by government vessels and aircraft engaged in non-commercial service, and disputes concerning law enforcement activities in regard to the exercise of sovereign rights or jurisdiction excluded from the jurisdiction of a court or tribunal under article 297, paragraph 2 or 3;
c) Disputes in respect of which the Security Council of the United Nations is exercising the functions assigned to it by the Charter of the United Nations, unless the Security Council decides to remove the matter from its agenda or calls upon the parties to settle it by the means provided for in this Convention”.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα καθιστά σαφές ότι η ρήτρα υποχρεωτικής δικαιοδοσίας της Νέας Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν δεσμεύει την Ελλάδα όσον αφορά σε διαφορές που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση της χωρικής θάλασσας (αρ.15), με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (αρ.74), την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (αρ.83) ή με ιστορικούς κόλπους και τίτλους.
Εξάλλου, η Ελληνική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία των οργάνων που αναφέρονται στο δεύτερο τμήμα του κεφαλαίου XV της Σύμβασης (Χάγη, Αμβούργο, Διαιτησία), σχετικά με διαφορές των οποίων έχει επιληφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ίσως ακόμα σημαντικότερη είναι η ρητή χρήση των εξαιρέσεων που προβλέπονται από το άρθρο 297, δηλαδή οι σχετικές με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ως προς τις θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες (παρ.2) ή ως προς τους ζωντανούς πόρους της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (παρ.3).
Ομολογώ ότι η σπουδή να μοιραστώ τα νέα με τους αναγνώστες του ιστολογίου του διεθνούς δικαίου δεν μου επιτρέπει μια εκτενέστερη ανάλυση τη δεδομένη στιγμή. Άλλωστε, μεταξύ τους συγκαταλέγονται διακεκριμένοι καθηγητές και διπλωμάτες, καθώς κι αφοσιωμένοι μελετητές του διεθνούς δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής, των οποίων το σχολιασμό αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι ανυπομονησία.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!!!ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ;;;


Υπό τον κίνδυνο για τρομοκρατικό χτύπημα των αμερικανοκινούμενων ισλαμιστών η Λευκωσία αποφάσισε εμπλοκή του στρατού στους δρόμους.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης υπό τον αρμόδιο υπουργό Ιωνά Νικολάου και την συμμετοχή του αρχηγού της κυπριακής αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και του επικεφαλής της ΚΥΠ αντιστράτηγου Αντρέα Πενταρά, αποφασίστηκε να εμπλακεί και η Εθνική Φρουρά, στη διαδικασία της λήψης προληπτικών μέτρων με συμμετοχή υπαξιωματικών σε στατικά σημεία ελέγχου
Τι σημαίνει αυτό; Με αφορμή δήθεν τον ισλαμικό κίνδυνο επιβάλλονται και σε Έλληνες μέτρα αστυνόμευσης με στρατό στους δρόμους και σημεία ελέγχου των πολιτών. Έτσι θα λειτουργεί η παγκόσμια χούντα, η οποία θα τα βρει όλα έτοιμα, όταν και θα επιδιωχθεί να κηρυχθεί επίσημα σε όσες χώρες καταστεί δυνατό.
Αναγκάζουν δηλαδή τις χώρες λόγω ενός στημένου κίνδυνου να βγάλουν στρατό στους δρόμους, όπως έχουμε δει στην Γαλλία. Όταν τε γεγονότα πληθύνουν κι άλλο, τότε θα προταθεί η ενίσχυση των δυνάμεων του κάθε κράτους με πολυεθνικές ομάδες μισθοφόρων.
Έπεται η Ελλάδα και όσες χώρες αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες της παγκόσμιας διαπλοκής ότι απειλούνται.

Eπεισόδιο στα Ιμια με ισραηλινή εμπλοκή - Πώς ένα σκάφος της ΕΛΛ.ΑΚΤ. κυνήγησε ένα τουρκικό σκάφος διπλάσιου εκτοπίσματος και οπλισμού

Σοβαρό επεισόδιο το οποίο περιέργως δεν ανακοινώθηκε ούτε από το ΓΕΕΘΑ, ούτε από την Ακτοφυλακή σημειώθηκε στα Ιμια αναφέρουν πηγές από την Διοίκηση Εθνοφυλακής Δωδεκανήσου.
Μάλιστα στο επεισόδιο ενεπλάκη (εκουσίως ή ακουσίως;) και ένα ισραηλινό πλοίο το οποίο βρέθηκε κατά ένα περίεργο τρόπο στην περιοχή.
Οι πηγές αναφέρουν ότι τουρκικά αλιευτικά επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα Ιμια, έχοντας ήδη παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής το οποίο έσπευσε στο σημείο είχε τα Ιμια "περικυκλωμένα" από τουρκικά αλιευτικά στα οποία τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν άμεσα (ένα από αυτά μπορεί και να αποβίβασε στα Ιμια ένα ή δύο άτομα).
Μετά από λίγα λεπτά εμφανίστηκε ένα μεγάλο τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής από τα νεότευκτα με τον ισχυρό οπλισμό πυροβόλων των 76 χλστ. από την Μούγλα, της περιοχής του Μποντρούμ δηλαδή της Αλικαρνασσού και ζήτησαν αυτοί από το μικρό ελληνικό περιπολικό να αποχωρήσει γιατί "Βρίσκεται μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα".
Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους, παρά την διαφορά στο εκτόπισμα των δύο περιπολικών δεν δίστασε να κινηθεί κατά των τουρκικών αλιευτικών, αρχικά και αν συνεχεία κατά του τουρκικού σκάφους, το οποίο αιφνιδιάστηκε από την ελληνική κίνηση και όπως βεβαιώνουν οι αναφορές και οι αυτόπτες μάρτυρες του ελληνικού σκάφους, πλησίασε το τουρκικό σε απόσταση μόλις έξι μέτρων με την πλώρν του ελληνικού σκάφους να "βλέπει" τα πλευρά του τουρκικού.
Το τουρκικό πλοίο γύρισε τον πυργίσκο του πυροβόλου του προς το ελληνικό, αλλά το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής με μία κίνηση προς την πρύμνη του τουρκικού σκάφους βρέθηκε εκτός της ζώνης πυρός του τουρκικού πλοίου.
Ακολούθησαν ελιγμοί και προσεγγίσει του ενός και του άλλου σκάφους και ξαφνικά εμφανίστηκε στην περιοχή ένα ισραηλινό πλοίο και αμέσως μετά το επεισόδιο έληξε. Κατά ένα περίεργο τρόπο, αναφέρεται ότι το όλο σκηνικό "καταγράφηκε" από το ισραηλινό πλοίο, μάλλον εμπορικό.
Στην περιοχή οι φρουρές των κοντινών νησιών (Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι κλπ) τέθηκαν σε επιφυλακή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επιπλέον τουρκική κίνηση.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τι έγινε η ελληνική σημαία στη δεύτερη Ίμια, όταν ξέσπασε η κρίση;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 


Ενώ πλησιάζουμε στην θλιβερή επέτειο της κρίσης των Ιμίων, πολλά αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μετά από δεκαεννέα χρόνια από την βραδιά εκείνη που είχε φέρει την Ελλάδα και την Τουρκία ένα βήμα πριν από μια πολεμική σύγκρουση.

Ένα μεγάλο από αυτά τα ερωτήματα που μέχρι σήμερα πολύ λίγο είναι γνωστό είναι η ελληνική σημαία που βρίσκονταν στην δεύτερη βραχονησίδα. Το 2001 κυκλοφόρησε στην Τουρκία το αποκαλυπτικό βιβλίο του τότε αρχηγού του Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, ναυάρχου Γκιουβέν Έρκαγια, που πέθανε αιφνιδίως τον Μάιο του 2000 και το οποίο υποστηρίζει ότι την Ελληνική σημαία που βρίσκονταν στην δεύτερη Ίμια την κατέβασε το άγημα των Τούρκων κομάντος που αποβιβάστηκε το βράδυ της 29η Ιανουαρίου 1996, για να ανεβάσει την τουρκική.

Το βιβλίο του Γκιουβέν Έρκαγια που έχει τον τίτλο, «Ένας στρατιώτης Ένας Διπλωμάτης», αφηγείται την σταδιοδρομία του Τούρκου ναύαρχου την οποία σε μεγάλο μέρος πέρασε αντιμετωπίζοντας τις ελληνοτουρκικές διαφορές, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Όπως ομολογεί και ο ίδιος, στις δύο μεγάλες κρίσεις που έφεραν τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πόλεμου, δηλαδή στην κρίση του 1986 και στην κρίση των Ιμίων το 1996, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ελληνικών δυνάμεων και ήταν από τους κύριους πρωταγωνιστές των γεγονότων.
Για την κρίση των Ιμίων ο Έρκαγια χαρακτηρίζει την κίνηση των Ελλήνων να επιβεβαιώσουν την ελληνική κυριαρχία στην βραχονησίδα, σαν «ελληνική μπαμπεσιά» και ισχυρίζεται ότι το τουρκικό άγημα των κομάντος που πήγε στην δεύτερη Ίμια με μια φουσκωτή λέμβο, πέρασε απαρατήρητο από… 12 ελληνικά πλοία που περιπολούσαν στην περιοχή και αφού αποβιβάστηκε κατέβασε την ελληνική σημαία που βρίσκονταν στην δεύτερη Ίμια και σήκωσε την τουρκική.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Τούρκος ναύαρχος, ο πρόεδρος Κλίντον αναζητούσε στο τηλέφωνο την Ταντσού Τσιλέρ αλλά δεν μπορούσε να την βρει καθώς όλοι στην Άγκυρα περίμεναν με αγωνία την κατάληξη της επιχείρησης των Τούρκων κομάντος και από την επιτυχία της ή μη, θα εξαρτιόνταν οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Ο Γκιουβέν Έρκαγια εξιστορεί τα γεγονότα που δημιούργησαν την κρίση από τον Δεκέμβριο του 1995 και όπως τονίζει, την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν όπου και έλαβε μήνυμα να επιστρέψει αμέσως στην βάση του γιατί υπήρχαν ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο.
Αφού επέστρεψε προσπάθησε να καταλάβει που βρίσκονταν τα Ίμια(!!!), και μάλιστα είχε ζητήσει και κατάλληλους χάρτες για να δει το μέρος όπου εξελίσσονταν η κρίση και που βρίσκονταν ακριβώς αυτές οι βραχονησίδες.
Αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του: «Η ένταση συνεχώς ανέβαινε και ο τουρκικός τύπος ανέβαζε τους τόνους με πρωτοσέλιδα που έριχναν λάδι στην φωτιά. Από τις 24 έως τις 26 Ιανουαρίου υπήρχε άσκηση στον ναύσταθμο του Γκιολτζούκ, αλλά τα γεγονότα της κρίσης είχαν επισκιάσει την κατάσταση και ενώ υπήρχε προγραμματισμένο ταξίδι μου στην Ολλανδία, ματαιώθηκε εξ αιτίας της κρίσης».

Στις 26 Ιανουαρίου ο Έρκαγια έσπευσε στην Άγκυρα ενώ στον δρόμο του ήρθε μήνυμα να επικοινωνήσει επειγόντως με την πρωθυπουργό Ταντσού Τσιλέρ. Στην τουρκική πρωτεύουσα συνήλθε έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή της Τσιλέρ, του ίδιου, του υπουργού Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ, του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ και συμβούλων του υπουργείου Εξωτερικών (μεταξύ των οποίων αναφέρεται και ο υφυπουργός Ινάλ Μπατού) και επιτελών του Γενικού Επιτελείου.
Η Τσιλέρ ζήτησε την άποψη του Έρκαγια για το τι έπρεπε να γίνει και ο ναύαρχος απάντησε πως ή θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι η βραχονησίδα είναι ελληνική και να αποχωρήσουν ή να επιμένουν και να επιβάλουν με όλα τα μέσα που διέθεταν την τουρκική κυριαρχία. Μέση οδός όπως τόνισε από την αρχή, δεν υπήρχε.
Το ίδιο βράδυ όμως, όπως ομολογεί ο ίδιος, δεν μπόρεσε να κλίσει μάτι καθώς διέβλεπε πως τα πράγματα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τις δυο χώρες. Ήταν οργισμένος με την Τσιλέρ γιατί είχε οδηγήσει την Τουρκία σε μια ανεξέλεγκτη κρίση με άγνωστη κατάληξη.
Την επόμενη γευμάτισε με τον Τσεβίκ Μπιρ και τότε σκέφτηκε(;;;), ότι δίπλα στην βραχονησίδα υπήρχε και μια δίδυμη βραχονησίδα που ήταν ακάλυπτη. Αμέσως αποφασίστηκε να ριχτεί στην δεύτερη νησίδα τουρκικό άγημα για να εξισορροπηθεί η κατάσταση.
Σε λίγη ώρα άρχισαν αμέσως οι προετοιμασίες των Τούρκων κομάντος, ενώ στην Άγκυρα καλούνταν ο Έλληνας πρέσβης για να του επιδοθεί τελεσίγραφο αποχώρησης μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες του ελληνικού τμήματος από την πρώτη βραχονησίδα. Τα γεγονότα όπως εξελίχτηκαν στην συνέχεια είναι γνωστά.

Σίγουρα οι μαρτυρίες αυτές ενός από τους πρωταγωνιστές της κρίσης των Ιμίων από την άλλη πλευρά, δείχνουν για άλλη μια φορά το πλεονέκτημα που είχε η ελληνική πλευρά στην κρίση αυτή, την τουρκική αγωνία για το πως θα αντιμετωπίσουν την ελληνική «προκλητικότητα» και τέλος την μεγάλη ελληνική προδοσία που παρέδωσε ουσιαστικά ελληνική κυριαρχία προς ευχαρίστηση των μεγάλων «συμμάχων» μας, των Αμερικανών.
Έκτοτε η τουρκική προκλητικότητα ακολούθησε ιλιγγιώδη ανοδική πορεία σε όλο το μήκος και το πλάτος του ελληνικού Αιγαίου.

Άραγε το πάθημα έγινε μάθημα; 
Αν εξετάσουμε τους σημερινούς ηγέτες μας, μάλλον θα οδηγηθούμε σε τραγικά συμπεράσματα!