Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

"Kαμπανάκι" από Ιράν σε Τουρκία: Της "έκοψαν" για μια ολόκληρη ημέρα το 50% της ροής του φυσικού αερίου



ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ "ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΟΥΝ" ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
To "καμπανάκι" της ενεργειακής και συνεπώς της οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας "έκρουσε" σήμερα προειδοποιητικά το Ιράν μειώνοντας για  μια ολόκληρη ημέρα την χορήγηση φυσικού αερίου κατά 50%, προκαλώντας έτσι τον τρόμο στην Άγκυρα.

Στην Τουρκία εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό και το ιρανικό φυσικό αέριο, και οι ποσότητες από το Αζερμπαϊτζάν δεν επαρκούν ούτε... για "ζήτω" μπροστά στις ενεργοβόρες ανάγκες των Τούρκων.
 
Ιράν και Ρωσία μπορούν να "στραγγαλίσουν" την Άγκυρα κυριολεκτικά σε μια ημέρα, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και δεν προχωρήσει σε ενέργειες αποκλιμάκωσης μιας κρίσης που η ίδια δημιούργησε θεωρώντας ότι είναι πολύ πιο ισχυρή απ'οτι πράγματι είναι (προφανώς με παρασκηνιακή ώθηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού).
 
Ενώ περίμεναν από την Ρωσία κυρώσεις στην προμήθεια του φυσικού αερίου από το οποίο εξαρτάται άμεσα η καθημερινή ζωή στην Τουρκία, τελικά το Ιράν προχώρησε στην πρώτη προειδοποιητική κίνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι βρίσκεται στο "πλευρό" της Ρωσίας, και ότι υπάρχει απόλυτη σύμπλευση στο ζήτημα της Συρίας, αλλά και στην αποτροπή δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ προς Τουρκία και Ευρώπη, με τον οποίο οι Αμερικανοί έλπιζαν ότι θα χτυπούσαν οικονομικά Μόσχα και Τεχεράνη στην ευρωπαϊκή αγορά.
 
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκεται η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης Άσαντ, και για αυτό δημιουργήθηκε από αμερικανικά κέντρα η δολοφονική οργάνωση του ISIS.
 
Tο Ιράν αποφάσισε σαν αντίποινα-προειδοποίηση προς την Άγκυρα για την εισβολή τουρκικού στρατιωτικού τμήματος στο βόρειο Ιράκ χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Βαγδάτης, να μειώσει σε ποσοστό 50% την χορήγηση φυσικού αερίου προς την Τουρκία, για μια ολόκληρη ημέρα.
 
Το επίπεδο της μείωσης αν έμενε μόνιμο, φτάνει στα 14-15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάτι που θα κλόνιζε ανεπανόρθωτα την ήδη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία.
 
Όπως είναι γνωστό η Τουρκία προμηθεύονταν μέχρι τώρα από το Ιράν περίπου 30 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, που σημαίνει 20% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. 
 
Με την ενέργεια αυτή της Τεχεράνης η Άγκυρα συνειδητοποίησε ότι δεν είναι τόσο "ανεξάρτητη" όσο πίστευε και ότι το ΝΑΤΟ δεν θα της δώσει την ενέργεια που χρειάζεται για να μεγεθύνει την οικονομία της.
 
Άλλωστε ακόμα και εάν μπορούσε πάλι δεν θα το έπρατταν καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία επί Ρ.Τ.Ερντογάν "μεγάλωσε" επικίνδυνα και πρέπει να "κοντύνει" άμεσα και αποτελεσματικά.
 
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να υπάρχουν στον πλανήτη μεγάλες δυνάμεις και ειδικότερα σε περιφέρειες νευραλγικής σημασίας γι'αυτές.
 
Το σενάριο που πάιχθηκε σήμερα, μετατρέπεται σε ολοκληρωτική κατατροφή αν αποφασίσει και η Ρωσία να προχωρήσει έστω και σε μερική μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου,αφού τότε η ιδιαίτερα ακριβή τουρκική οικονομία τινάζεται κυριολεκτικά στον αέρα.
 
Ερευνώνται εναλλακτικές λύσεις όπως προμήθεια αυξημένης ποσότητας από το Κατάρ, αλλά χωρίς αγωγό δεν μπορούν να φτάσουν μεγάλες ποσότητες στην Τουρκία, και εάν φτάσουν θα είναι κυριολεκτικά πανάκριβες λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς. Άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως Αλγερία και Νιγηρία, είναι πολύ χρονοβόρες και με αποτελέσματα πολύ αβέβαια. 
 
Το Αζερμπαϊτζάν αδυνατεί να αναπληρώσει το ενεργειακό κενό που δημιουργείται, και βέβαια εδώ τίθεται το ζήτημα πως το δεύτερο τυορκικό κράτος θα "γεμίσει" και τον αγωγό ΤΑΡ.
 
Υποτίθεται ότι θα υπάρξει συμμετοχή και του Ιράν, αλλά η Τεχεράνη συμπλέει με την Μόσχα και θα προτιμούσε άλλον αγωγό και άλλη διαδρομή, ενώ δεν θέλει να δεσμεύσει το αέριό της, σε έναν αγωγό αμερικανικών συμφερόντων, κθώς γνωρίζει ότι η αμερικανική πολιτική δεν επιτρέπει την ύπαρξη άλλων μεγάλων δυνάμεων στον πλανήτη πλην των ιδίων των Αμερικανών, και δεν θέλουν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή υπό καθεστώς εκβιασμού
 
Η τουρκική BOTAS προσπάθησε να δικαιολογήσει το χθεσινό γεγονός, ανακοινώνοντας ότι επρόκειτο για "τεχνικό προβλημα" και ότι συνέβη λόγω "πτώσης της πίεσης παραδόσεως του φυσικού αερίου" επειδή υπήρξαν "αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες" στο Ιράν.
 
Και γιατί δεν υπάρχουν σήμερα; Είναι η εύλογη ερώτηση. Ακόμα και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τέτοια πτώση σε τόσο μεγάλο βαθμό δεν δικαιολογείται, και θα ήταν σαφώς πολύ μικρότερη έως και ανεπαίσθητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου