Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ" Γιατί ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη ο εθνικισμός


Τα εθνικιστικά κόμματα έχουν εξελιχθεί σε σημαντικές πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ήδη μετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα και πολύ σύντομα ίσως μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις αναφέρετααι σε έκθεση του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (η "επίσημη" ΜΚΟ της Γερμανίας) με τον τίτλο «Άνοδος των δεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη».
Και βέβαια καταγράφεται το αναμενόμενο ότι δεν έχουν πάντα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, αλλά είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα, αφού το περιεχόμενο των εθνικών θέσεων και των κοινωνιών από χώρα σε χώρα είναι διαφορετικό.
Και βέβαια υπάρχει διαφορετικός βαθμός ριζοσπαστιμού, από τον Λαϊκό Σύνδεσμο στην Ελλάδα με καθαρά εθνικιστικές θέσεις και έμφαση στον λαϊκό ριζοσπαστισμό, αλλά όχι αντιευρωπαϊκό, μέχρι το Εθνικό Μέτωπο στην Γαλλία που θεωρείται ένα κόμμα που έχει εστιάσει την πολιτική του στον αντιευρωπαϊσμό.
Στη έκθεση αναφέρεται αυτό που βλέπουμε και στην Ελλάδα ότι ψηφοφόροι των "σκληρών" δεξιών κομμάτων βρίσκονται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και κυρίως στην εκλογική πελατεία των ... πρώην σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, χωρίς αυτό να ισχύει στην Ελλ'αδα, όπου το 50% των ψηφοφόρων της ΧΑ προέρχεται από ψηφοφόρους της ΝΔ και οι υπόλοιποι από όλα τα άλλα κόμματε.
Ο λόγος έγκειται στη στροφή προς τον «τρίτο δρόμο», που έκαναν μέσα της δεκαετίας του 1990 και άφησαν μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων τους ιδεολογικά εκτεθειμένες όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Κάτι που το έζησαν στην Ελλάδα οι πολίτες της δεξιάς με τη ΝΔ και την την ιστορική στροφή που πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 2011 συμμετέχοντας στις μνημονιακές δυνάμεις και αφήνοντας ιδεολογικά άστεγους μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της.
Η άνοδος του εθνικισμού είναι πρακτικά αδύνατον να ανακοπεί, αφού έχουμ εισέλθει σε μία ιστορική περίοδο όπου οι πολίτες της Ευρώπης έχουν αντιληφθεί την χρεοκοπία των συντηρητικών πολιτικών, αναφέρεται στην έκθεση «Είναι δύσκολο», υποστηρίζουν οι δύο συντάκτες. «Το καλύτερο είναι η πρόληψη, όμως για μερικές χώρες είναι ήδη πολύ αργά».
Οι δύο ερευνητές καταλήγουν ότι οι αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στο να ρέπουν στον ριζοσπαστισμό, με άλλα λόγια η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η εξαθλίωση σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία κλπ και η εξάρτηση των πολιτών από το κοινωνικό σύνολο, είναι που τους κάνουν να ανακαλύπτουν την γοητεία των πολιτικών θέσεων των εθνικιστών που διακρίνονται για την συνέπειά τους και για την ικανότητά τους να λένε "ΟΧΙ" στο σύστημα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου