Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ «ΤΟΞΟ» ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

TOYRKOI ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Αφού οι Τούρκοι πάτησαν γερά το πόδι τους σε Αλβανία και Αδριατική ... 

Με το πρόσχημα υπογραφής με το Δήμο Ιωαννιτών, επιχειρηματικών και τουριστικών συμφωνιών, επιχειρούν μέσω Εγνατίας και
Αεροδρομίου τον έλεγχο από Νότο των Βαλκανίων

Κρύβει παγίδες η «διπλωματία των πόλεων» 
• Έντονος προβληματισμός, αλλά και πολλά ερωτηματικά που ζητούν απάντηση, διαδέχονται τους «πανηγυρισμούς» της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων για την επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στα Γιάννενα και τις ελπίδες- που για δεύτερη φορά καλλιεργούνται- για ... αθρόα προσέλευση Τούρκων τουριστών στην Ήπειρο. 
Τα όσα δημόσια ειπώθηκαν περνούν πλέον σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Τουρκική διπλωματία είχε κάθε λόγο να μην αφήσει δυσαρεστημένους τους οικοδεσπότες της Δημοτικής Αρχής, αν και δεν έκρυψε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και όσον αφορά τα Γιάννενα. 
 Σε λάθος χρόνο ... 
Αν όμως κάποιος θεωρήσει ότι όντως τα πραγματικά ενδιαφέροντα των Τούρκων ήταν μόνο η τουριστική και η επιχειρηματική συνεργασία με τα Γιάννενα, δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απορία του για το χρόνο που επελέγη για τη συνάντηση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκλήσεις των Τούρκων κατά της Κύπρου στο ζήτημα των ερευνών για φυσικό αέριο, έχοντας ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή. Προκλήσεις που έμμεσα συνδέονται και με τα συμφέροντα της Ηπείρου, καθώς οι Τούρκοι είναι εκείνοι που απέτρεψαν την Αλβανική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα για την μεταξύ των δύο χωρών Α.Ο.Ζ. 
Προσωπική πολιτική? 
Η παράμετρος αυτή, που οδήγησε το Ευρωκοινοβούλιο στην έκδοση ψηφίσματος κατά της Τουρκίας, δεν ελήφθη καν υπόψη από το νυν Δήμαρχο Θ. Μπέγκα, ο οποίος όπως και ο προκάτοχός του Φίλιππας Φίλιος, κινείται στη λογική «διπλωματία των πόλεων» που είναι εντελώς διαφορετική από την «διπλωματία των κρατών», την οποία υπηρετεί με απόλυτη ακρίβεια ο Τούρκος Πρόξενος, όπως αποδείχτηκε και από τις δηλώσεις του. Αντίθετα ο κ. Μπέγκας κινήθηκε μάλλον σε ένα προσωπικό πλάνο που υπαγορεύεται από ένα στενό πυρήνα συνεργατών του, με πυξίδα τη «γραμμή Μπουτάρη» και με μοναδικό στόχο να επενδύσει «επικοινωνιακά» στον Τουρκικό παράγοντα, προκειμένου να πείσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι πασχίζει να ανοίξουν την Τουρκική αγορά. 
Τα τουρκικά σχέδια 
Ακόμη όμως και αν θεωρήσει κανείς ότι η Δημοτική Αρχή - νυν και πρώην- διακατέχεται από τις καλύτερες προθέσεις, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της: Οι επαφές και οι προσκλήσεις- με δόση ... παρακαλετού μάλιστα- δεν έχουν φέρει έως τώρα απτά αποτελέσματα για τον τουρισμό της πόλης των Ιωαννίνων, αφού και οι πρωτοβουλίες και οι μεγαλόστομες δηλώσεις του Φ. Φίλιου που είχαν προηγηθεί, αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου. Στην πράξη όμως οι επισκέψεις αυτές διευκολύνουν τα σχέδια των Τούρκων να διεισδύσουν περαιτέρω στη χώρα μας και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. 
Ισλάμ και Στρατός 
Ήδη το μήνυμα για το στρατηγικό στόχο της Τουρκίας έχει σταλεί από πολλές πλευρές και με πολλούς τρόπους: Οι Τούρκοι με «οχήματα» το Ισλάμ και το Στρατό επιχειρούν να βάλουν βάσεις για πλήρη έλεγχο των Βαλκανίων, δημιουργώντας ένα μουσουλμανικό τόξο, που θα απαρτίζεται από μικρότερα . Και τα σχέδιά τους, δυστυχώς, υποβοηθούνται και από κάποιες Ελληνικές αφελείς και άστοχες ενέργειες. Το σχέδιο αυτό υπηρετεί ο αρχιμουφτής της Τουρκίας, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τα Σκόπια, δηλώνοντας προστάτης των μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής, κάτι που όπως είπε είναι ύψιστο καθήκον της σημερινής ισλαμικής Τουρκίας. Υποσχέθηκε μάλιστα τη χρηματοδότηση των έργων για την αποκατάσταση τζαμιών που συνδέονται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πιο ωμές ήταν οι παρεμβάσεις του στη Βουλγαρία- όπου το 10% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί ανησυχητικά μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών, κάτι που οδήγησε τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας να απαγορεύσει την μετάδοση τουρκικών δελτίων ειδήσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 
Παντού τζαμιά! 
Η θρησκευτική διείσδυση είναι ορατή πλέον και στη γειτονική Αλβανία: Αλβανοί ανέλαβαν να κατασκευάσουν ένα τεράστιο τέμενος στο κέντρο των Τιράνων, έχουν κατασκευάσει ήδη άλλα σε πολλές πόλεις, ενώ κατασκευάζουν- σε συνεργασία με Άραβες κατά πληροφορίες- και ένα στο χωριό Μπούλιο του Αργυροκάστρου, απέναντι από τα Ελληνικά χωριά, την ώρα μάλιστα που οι μουσουλμάνοι του Αργυροκάστρου εξυπηρετούνται από ένα παλιό. 
Έμμεση παραδοχή 
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν οι αναφορές του Τούρκου Γενικού Προξένου στα Γιάννενα, για τα «μουσουλμανικά μνημεία» που ενδιαφέρουν τους Τούρκους, αλλά και η έμμεση προτροπή προς τις τοπικές αρχές για την ανάδειξη των μνημείων. Σε επόμενο στάδιο, δεν αποκλείεται να δηλώσουν και ... χορηγοί αναστήλωσής τους. 
«Δορυφόρος» η Αλβανία 
Οι προθέσεις των Τούρκων, αποκαλύπτονται όμως και από σειρά άλλων ενεργειών που έχουν αναλάβει με επίκεντρο την Αλβανία και οι οποίες κατά βάση έχουν στόχο την Ελλάδα καθώς οι περισσότερες αναλαμβάνονται κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα :. Να υπενθυμίσουμε την Ναυτική βάση στη Χιμάρα. Την αεροπορική βάση που ετοιμάζονται (ή σχεδιάζουν) να λειτουργήσουν οι Τούρκοι κοντά στην Κορυτσά και σε απόσταση μόλις 110 χλμ από τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή. Τις δελεαστικές προσφορές που κάνουν για την ανακαίνιση σχολείων σε περιοχές με Ελληνικό στοιχείο και ακόμη η πώληση σε εταιρίες τουρκικών συμφερόντων ηλεκτροπαραγωγών μονάδων. Τι σύμπτωση μάλιστα? Την ίδια μέρα που στα Γιάννενα ο Δήμαρχος και ο Τούρκος Γεν. Πρόξενος έδιναν «όρκους» συνεργασίας, τουρκικό υποβρύχιο κατέπλεε στο λιμάνι του Δυρραχίου! Να προστατεύσει τους Αλβανούς από ποιους άραγε? 
Μικρή η απόσταση ... 
Η Τουρκία δεν αρκείται όμως μόνο σε όσα έχει πετύχει στα Βαλκάνια. Επιθυμεί να έχει κατευθείαν απόλυτη πρόσβαση και στην Ελλάδα. Η Εγνατία οδός αποτελεί πλέον έναν οδικό άξονα που μπορεί να εξυπηρετήσει άριστα τα τουρκικά συμφέροντα για έξοδο προς τη Δύση και για να ελέγχει καλύτερα από το Νότο τα Βαλκάνια. Άλλωστε χιλιάδες Τούρκοι τη διανύουν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς σε 8-9 ώρες μπορεί να φτάσει κάποιος από την Ηγουμενίτσα στην Κωνσταντινούπολη. Άρα σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα δεν υπάρχει. Εκείνο όμως που διπλωματικές πηγές υποψιάζονται είναι η πρόθεση των Τούρκων να αποκτήσουν αεροπορική πρόσβαση από άλλες περιοχές που βρίσκονται στα βάθη της Τουρκίας, ώστε να αξιοποιήσουν κυρίως τις σχέσεις και τις συναλλαγές με τον Αλβανικό νότο. Σενάριο που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. 
Να λείπει η επιπολαιότητα 
Όλα αυτά απασχολούν τις διπλωματικές ελληνικές υπηρεσίες και κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι που η επίσημη Ελλάδα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν και με πολύ σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από μεμονωμένους φορείς, όπως και ο Δήμος Ιωαννιτών. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, που επικαλέστηκαν αρκετές φορές οι της Δημοτικής Αρχής, έχει και τα «πλην» και τα «συν». Ωστόσο πρόκειται για εντελώς διαφορετική περίπτωση καθώς δεν υπάρχει δίπλα της, χώρα όπως η Αλβανία, που έχει μετατραπεί σε δορυφόρο των Τούρκων. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους πρωτοβουλίες απαιτούν προσοχή, η επιπολαιότητα και οι κινήσεις εντυπωσιασμού μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, τόσο για την πόλη, όσο και για τα εθνικά μας συμφέροντα. 
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου