Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η Γερμανία βάζει τελικά τους Τούρκους στο Αιγαίο – Συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Νταβούτογλου

Δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Νταβούτογλου με αντικείμενο το προσφυγικό, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ. Είπε πάντως ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία και τόπο.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας «έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να συναντηθούν, διότι η προσφυγική κατάσταση αφορά τις τρεις χώρες ιδιαίτερα», ανέφερε ο Στράιτερ, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση που προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ρωτήθηκε για τη δημιουργία hotspots στην Τουρκία, αλλά περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας βρίσκονται σε εξέλιξη και παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περισσότερες πληροφορίες.

«Δεν είναι μόνη της η Ελλάδα»

Στις προσφυγικές ροές αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις ροές των προσφύγων στο έδαφός της, η Μπερτρό απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη που χρειάζεται η χώρα.
«H Ελλάδα δεν είναι μόνη. Εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να αυξήσουμε τις δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στις 50.000 θέσεις ως το τέλος του χρόνου», υπενθύμισε η Μπερτρό, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μέσω της επιδότησης ενοικίων.

Τόνισε ότι για τον καλύτερο συντονισμό της Επιτροπής με τις ελληνικές αρχές, ο γενικός διευθυντής της Κομισιόν και υπεύθυνος για τα διαρθρωτικά ταμεία, Μάρτεν Φερβέι έχει μεταβεί στην Ελλάδα και εργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει ήδη παράσχει μια πρώτη οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, και πως εξετάζονται τρόποι για να αποδεσμευθεί περεταίρω οικονομική στήριξη.

Όσον αφορά την παρουσία της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι γίνονται οι απαραίτητες διενέργειες ούτως ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της εν λόγω ευρωπαϊκής υπηρεσίας εκεί. Υπενθύμισε, ότι η παρουσία της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας που αποτελούν παράλληλα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των χωρών της Βαλκανικής Οδού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου