Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Σκληρές ασκήσεις καταστροφής προγεφυρώματος στην Λέσβο


H Λέσβος εξελίσσεται σε σημείο-κλειδί στην άμυνα του Αρχιπελάγους, καθώς οι πληροφορίες από την μικρασιατική ακτί είναι αξόχως ανησυχητικές: Εχει ενισχυθεί η παρουσία του τουρκικού Στρατού και δύο Μοίρες Πυροβολικού Firtina και έχουν μεταφερθεί συστοιχίες  ρουκετών Toros των 122 χλστ..
Ταυτοχρόνως σε άσκηση που έγινε στα τέλη του χρόνου στην μικρασιατική ακτή μετείχαν για πρώτη φορά στον σχηματισμό που καλύπτει την Λέσβο και μία αερομεταφερόμενη μεραρχία ειδικών δυνάμεων "Μπορντό Μπερελί"
Αυτή είναι και η βασική αιτία που έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα οι ασκήσεις στο νησί, με χαρακτηριστικότερη άσκηση των τελευταίων ημερών την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», επιπέδου Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, που διεξήχθη στο πεδίο βολών – ασκήσεων «Καμμένου Δάσους», στην ΠΕ της 98 ΑΔΤΕ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» στη νήσο Λέσβο, που διεξήχθη μεταξύ 5 και 6 Φεβρουαρίου 2014.
Αντικείμενο της ΤΑΜΣ ήταν η διαδικασία προώθησης – υπέρβασης και τελικά επίθεσης για εξάλειψη προγεφυρώματος στην ακτή. Οι ασκήσεις ήταν πραγματικά σκληρές, έγιναν με άσχημο καιρό και νύχτα ορισμένες φάσεις της και υπήρξε και συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την Αεροπορία Στρατού.
Ζεύγος αεροσκαφών F-4E Peace Icarus και ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων της 1ης ΤΑΞΑΣ βοήθησε στην εξάλειψη του προγεφυρώματος, αλλά είναι κοινή η αντίληψη ότι αν συμβεί κάτι δεν πρέπει να περιμένουν βοήθεια από την Αεροπορία Στρατού, αφού τα επιθετικά ελικόπτερα θα γίνουν εύκολος στόχος κατά την πορεία τους προς το νησί.
"Πιθανόν κάποια στιγμή η Πολεμική Αεροπορία να καταφέρει να αποκτήσει τοπική αεροπορική υπεροχή και να μας βοηθήσει, αλλά εμείς στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις πυροβολικού. Και έχει σημασία να μπορέσουμε να προσβάλουμε τις εχθρικές δυνάμεις που θα ακολουθήσουν του πρώτου κύματος, όταν ευρίσκονται ακόμα στην μικρασιατική ακτή" ανέφερε στο defencenet.gr επιτελικός αξιωματικός που συμμετείχε στην άσκηση.
Κατά τη διάρκεια της ΤΑΜΣ εκτελέστηκαν βολές επιθετικών ελικοπτέρων, πυροβολικού, όλμων, αρμάτων μάχης, αντιαρματικών όπλων και πολυβόλων από το σύνολο των ασκούμενων τμημάτων.
Δείτε μερικές εξαιρετικές φωτό από την άσκηση (κάντε διπλό κλικ επάνω στην φωτό για να ανοίξουν):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου