Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

"ΗΝΙΟΧΟΣ 2015": Όλες οι Πολεμικές Μοίρες στον... αέρα - Συνεργασία με ισραηλινά F-16 και αμερικανικές δυνάμεις JTAC


Ολόκληρη η Πολεμική Αεροπορία θα «απογειωθεί» για μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που θα διεξάγει στα τέλη Απριλίου και συγκεκριμένα το τελευταίο 10ήμερο του μήνα. Πρόκειται για την άσκηση «Ηνίοχος 2015» που θα είναι αναβαθμισμένη, διακλαδική και στην οποία θα συμμετάσχουν αεροπορικές δυνάμεις από το Ισραήλ και ειδικές δυνάμεις στην κατάδειξη στόχων από τις ΗΠΑ.   
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr στον «Ηνίοχο 2015» πρόκειται να συμμετάσχουν όλες οι Πολεμικές Μοίρες με 150 μαχητικά να βρίσκονται στον αέρα, όπως επίσης μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση της ΠΑ για τα ελληνικά δεδομένα.
 
Επιτελείς του ΓΕΑ αναφέρουν πως η άσκηση δε θα περιοριστεί στο «περιβάλλον» της εκπαίδευσης μάχης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής  (ΚΕΑΤ), αλλά θα είναι ουσιαστικά μια γενική δοκιμή σε συνθήκες πλήρους προσομοίωσης μάχης του μηχανισμού μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Θα διεξαχθούν, επίσης, επί μέρους σενάρια με τη συνεργασία και μαχητικών αεροσκαφών F-16 του Ισραήλ που θα μετασταθμεύσουν σε ελληνική αεροπορική βάση (για λόγους ευνόητους δεν αποκαλύπτεται προς το παρόν από το defencenet.gr η βάση) αλλά και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην κατάδειξη στόχων JTAC (Joint terminal attack controller).
 
Οι αμερικανικές αυτές δυνάμεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Λάρισας και με τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουν θα συνεργαστούν με τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ αλλά και της Ισραηλινής Αεροπορίας στην εξουδετέρωση επίγειων στόχων μέσω της από εδάφους κατάδειξης τους.
 
Τώρα, όσον αφορά στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα συμμετάσχουν όλοι πρακτικά οι τύποι των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της ΠΑ, ενώ θα υπάρξει και διακλαδική συνεργασία με ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Ήδη, τα τρία Γενικά Επιτελεία αλλά ιδιαίτερα αυτό της ΠΑ βρίσκονται σε πλήρη «συναγερμό» καθώς η προετοιμασία και μόνο πρόκειται να απαιτήσει χρόνο. Βέβαια, εκτός της καινοτομίας αυτής τη συγκέντρωσης, δηλαδή μεγάλου αριθμού μαχητικών –πρακτικά μονό όσα αεροσκάφη θα είναι σε καθήκοντα readiness και στα υπόστεγα για συντήρηση δε θα πάρουν μέρος σε αυτή λένε οι επιτελείς του ΓΕΑ- είναι τα απανωτά κύματα εξόδων των αεροσκαφών σε 24ωρη βάση.
 
Έτσι, όλες οι αποστολές θα είναι της τακτικής «hot seat» που σημαίνει πως το μαχητικό αμέσως μετά την επιστροφή του από μια έξοδο ανεφοδιάζεται, επανεξοπλίζεται σε χρόνους readiness και απογειώνεται ξανά με άλλο χειριστή.
 
Το καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης πρόκειται να διαρκέσει τρεις έως και τέσσερις ημέρες και  πρόκειται να περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια μάχης, όπου εκτός των καθαρά εναερίων και ναυτικών προσβολών θα πραγματοποιηθούν ακόμη αποστολές CSAR, προσβολής στόχων εδάφους, ηλεκτρονικού πολέμου, συνάσκησης με αντιαεροπορικές μονάδες του Στρατού και πλοίων του Στόλου και όλα αυτά σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.
 
Όπως είναι φυσικό, η άσκηση αυτή αποτελεί και ένα μήνυμα προς την πλευρά της Άγκυρας από μία εκ των καλύτερων αεροποριών του κόσμου, την Ελληνική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου