Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Eξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα αλλοδαπών που μετέφερε Σύριους Λαθρομετανάστες από τη Τουρκία στην Ελλάδα!


Οργανωμένη εγκληματική ομάδα που διευκόλυνε την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα από
την Τουρκία μέσω θαλασσίων οδών εξάρθρωσε στις 10 και 11 Μαρτίου η ΕΛΑΣ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Europol, που συνέδραμε τους έλληνες αστυνομικούς.

Η εν λόγω εγκληματική ομάδα εμπλέκεται και στην παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στην παραγωγή και διάθεση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και την περαιτέρω διακίνησή τους σε άλλα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Η οργάνωση δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα και τα μέλη της προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Ρουμανία.

Στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, συνελήφθησαν 16 άτομα, και συγκεκριμένα δύο Ρουμάνοι, δύο Αιγύπτιοι, δύο Πακιστανοί, επτά Σύροι, ένας Ινδός, ένας Φιλιππινέζος κι ένας Ιρακινός, ενώ ερευνήθηκαν 20 χώροι.

Η αστυνομία κατέσχεσε, μεταξύ άλλων, 280 διαβατήρια και δελτία ταυτότητας από διάφορες χώρες της ΕΕ, 82 κινητά τηλέφωνα, 25 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets, έξι εκτυπωτές, διάφορα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, 64.000 ευρώ σε μετρητά και 154.714 ευρώ σε τραπεζικές επιταγές και τραπεζικές καταθέσεις.

Όπως προέκυψε, η εγκληματική αυτή οργάνωση ήταν υπεύθυνη για την παράνομη προώθηση περίπου 350 μεταναστών, κυρίως Σύρων.

Οι παράνομοι μετανάστες προωθήθηκαν με διαφόρων τύπων σκάφη από την Τουρκία στην Ελλάδα, με προορισμούς τη Ρόδο και την Κω. Με την είσοδό τους σε ελληνικό έδαφος, προωθούνταν επίσης παράνομα σε άλλες χώρες της ΕΕ, είτε με αεροπλάνο με τη χρήση πλαστών και πρωτότυπων ταξιδιωτικών εγγράφων, είτε κρυμμένοι σε φορτηγά που ταξίδευαν με προορισμό την Ιταλία, είτε ακτοπλοϊκώς με τη χρήση πλωτών μέσων (ιδιωτικών σκαφών ή πλοίων τακτικών γραμμών), είτε οδικώς.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι κάθε μετανάστης κατέβαλε ποσό από 4.000 έως 9.000 ευρώ για το ταξίδι, ανάλογα με τον προορισμό και τα έγγραφα που απαιτούνταν.

Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε κέρδη που ανέρχονται περίπου στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η κοινή αυτή δράση των αστυνομικών Αρχών αποτελεί μέρος εκτεταμένης έρευνας για την παράνομη προώθηση μεταναστών, που φέρει την κωδική ονομασία «Δαίδαλος», με επικεφαλής τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Η Europol υποστηρίζει ενεργά την έρευνα για περισσότερο από ένα χρόνο, παρέχοντας επιχειρησιακή και πληροφοριακή υποστήριξη στις χώρες που συμμετέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου