Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

To σχέδιο κατάληψης το 2009 της Ρω από την Τουρκία - Πώς και ποιοι το ματαίωσαν


Το σχέδιο κατάληψης ελληνικού νησιού και πιο συγκεκριμένα της Ρω το 2009 που η τουρκική επιθετικότητα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της και το οποίο είχε αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με δύο διαδοχικά δημοσιεύμετα τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είναι πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση που σχεδιάστηκε από την Άγκυρα μετά την υπόθεση "Βαριοπούλα" το 2003 που χρησιμοποιήθηκε από τον Ρ.Τ.Ερντογάν για να "στριμώξει" του κεμαλικούς, αλλά αυτή την φορά είχε σχεδιαστεί από το νεο-οθωμανικό καθεστώς προκειμένου να "σπάσει" την πρίθεση ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα.
Το 2009 η τουρκική επιθετικότητα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της με δεκάδες διελεύσεις τουρκικών μαχητικών επάνω από ελληνικό έδαφος και τουρκική κορβέτα να φτάνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο που να "κολλάει" στο βυθό σε βράχια λίγο έξω από το νησί.
Ήταν τότε που διέρρευσε μυστηριωδώς από στενό συνεργάτη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, σε δύο εφημερίδες (Αυριανή και Πρώτο Θέμα) ότι "μεταφέρονται 1000 κομμάντο στο Αιγαίο" με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δ.Γράψα.
Πρακτικά μεταφέρονταν περίπου 150 άτομα των ειδικών δυνάμεων σε βραχονησίδες και νησάκια του Α.Αιγαίου μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες που είχε ο Έλληνας ΓΕΕΘΑ για επικείμενη προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίου από την Τουρκία.
Αμέσως δημιουργήθηκε κλίμα με συνεχή δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.
Τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο είχε σταλεί από την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ για να καταγράψει την αλλαγή φρουράς στο νησί. Το συνεργείο έσπευσε με ταχύπλοο σκάφος και κινηματογράφησε την αλλαγή φρουράς Εθνοφυλάκων στη Ρω.
Οι όλες σκηνές θα βαπτίζονταν ως "παράνομη μεταφορά ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε νησι των Δωδεκανήσων" (βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947 δεν επιτρέπεται η παρουσία τακτικών ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Δωδεκάνησα) και θα προκαλούσαν την τουρκική αντίδραση με μεταφορά μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων περίπου 60 ανδρών με ελικόπτερα στο νησί κατά την διάρκεια της νύχτας.
Το συνεργείο έγινε αντιληπτό την τελευταία στιγμή από παρατηρητήριο του νησιού και ειδοποιήθηκε το Λιμενικό. Το γεγονός ότι πρόλαβαν το τουρκικό ταχύπλοο και το εγκλώβισαν λίγα μέτρα πριν βγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ίσως γλίτωσε την χώρα από μεγάλες περιπέτειες.
Ακινητοποίησαν το τουρκικό σκάφος, κατέσχεσαν το οπτικό υλικό (υπάρχει ακόμα στην ΕΥΠ το υλικό αυτό) και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι. αφού "σκαναρίστηκαν" μήπώε είχαν κρύψει κάποια βιντεοκασέταα.
Για το σχέδιο γίνεται αναφορά στο περιοδικό Crash, το οποίο μιλά για “μία επιχείρηση – αστραπή", με την οποία οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις θα επιχειρούσαν στρατιωτική κατάληψη της νήσου Ρω με απώτερο στόχο να τεθεί η Αθήνα προ τετελεσμένων γεγονότων στο θέμα που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται όλο το σενάριο καθώς και η ελληνικη αντίδραση που υπήρξε αποτελεσματική λόγω έγκαιρης ενημέρωσης από μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών.
Συγκεκριμένα υπήρξε ενημέρωση από ρωσικές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για τον σχεδιασμό της Άγκυρας και ως αποτέλεσμα των ενημερώσεων τέθηκαν σε εφαρμογή σχέδια που έκαναν την όλη επιχείρηση "υψηλού κόστους" για την Τουρκία και ματαιώθηκε.
Λίγο αργότερα η έλευση στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου και της πολιτικής της "ελιάς" (ποιος δεν τον θυμάται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης να μεταφέρει ένα δενδράκι ελιάς για να το φυτέψει στο τάφο του "φίλου του" πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, έκανε την όλη επιχείρηση "αχρείαστη": Ο Γ.παπανδρέου τους υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου