Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

XAXAXAXAXAXAXAXAXA ΤΑ ΛΕΝΕ Ι ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΝΤΟΥΛΕ.


Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής και αρχηγός του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την στρατηγική της Κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και ορισμένων αποφάσεών της και άσκησε κριτική για το κενό που υπάρχει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες πριν επέκρινε και την πρόσφατη πρωτοβουλία του Ράμα για τη μείωση των δαπανών των βουλευτών. Μάλιστα ζήτησε οι βουλευτές να έχουν μια γραμματέα η βοηθό για την διευκόλυνση των δραστηριοτήτων τους.

Ο κ. Ντούλες είπε ότι, το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και σύγκρουσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων όσον αφορά το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών Ditmir Bushati απάντησε λέγοντας ότι, η Αλβανία είναι μια χώρα μοντέλο για το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Αναλυτικά, απευθυνόμενος στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών ο κ. Ντούλες, ζήτησε περισσότερα δικαιώματα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν παρουσιάζει πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

«Μια σημαντική προτεραιότητα που απομένει είναι η ανθρώπινη διάσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Απαιτούνται δύο πράγματα, πολιτική βούληση και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.

Για να είμαστε ειλικρινής, στην συζήτηση του κυβερνητικού προγράμματος, δεν παρατήρησα καμία σημαντική αλλαγή ή προθυμία όσον αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας. Ίσως δεν ήμουνα εγώ συγκεντρωμένος ή δεν διάβασα καλά, αυτό μπορείτε να μου το πείτε εσείς.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασχολείται ένα θεσμικό όργανο. Επίσης, υπάρχουν οργανισμοί και υπουργεία για τα δικαιώματα των μειονοτήτων επιτροπή του κράτους, διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών ..!

Δεν πιστεύετε ότι έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσετε όλες αυτές τις δομές για να γίνουν πιο αποτελεσματικές;» - αναρωτήθηκε ο κ. Ντούλες απευθυνόμενος στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών που εκείνη την στιγμή γελούσε ειρωνικά. Και κλείνει λέγοντας, «Σας ευχαριστώ για το χαμόγελο υπουργέ»

Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών απευθυνόμενος στον Ντούλε είπε:

«Η Αλβανία σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και είναι χώρα πρότυπο όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Δεν είναι ανάγκη να στεναχωριέστε κ. Ντούλε, αν συγκρίνετε την χώρα μας διεθνώς, η Αλβανία είναι ένα μοντέλο για το σεβασμό των μειονοτήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. Σίγουρα υπάρχουν.», δήλωσε ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών Ditmir Bushati . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου