Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΝΟΤΙΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ" Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

Τα δέντρα «πνίγουν» τα αρχοντικά των ευεργετών Ζάππα στο Λάμποβο της Νότιας Αλβανίας και η εγκατάλειψη οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή. Το θολό ιδιοκτησιακό και οι πολύχρονες δικαστικές προσπάθειες των μακρινών συγγενών των ευεργετών του Ζάππειου Μεγάρου και πρωτοπόρων στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν αφήσει στην τύχη τους τα ιστορικά κτίρια, ενώ οι Αλβανικές Αρχές κινούνται ώστε να ενταχθούν Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσαν στο «Έθνος» ότι η πολιτιστική ηγεσία παρακολουθεί στενά το θέμα και τις προηγούμενες μέρες έγινε επικοινωνία του Κώστα Τασούλα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ελληνική πολιτεία αναζητά τρόπο ώστε να περιφραχθεί ο περιβάλλων χώρος και να γίνουν εργασίες αντιστήριξης, καθώς τα δύο αρχοντικά είναι ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση.

«Πρέπει τα δύο κτίρια να συντηρηθούν και να αποτελέσουν μνημεία ιστορίας και πολιτισμού. Την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, το ένα από αυτά λειτουργούσε ως στρατηγείο και χώρος περίθαλψης Ελλήνων στρατιωτών που τραυματίζονταν, για αυτό και οι Ιταλοί το βομβάρδισαν το 1941. Δυστυχώς εμείς κονδύλια να τα φροντίσουμε, αλλά κάποιος πρέπει να ενδιαρερθεί», υποστηρίζει ο έπαρχος Οντριέ, στη νότια Αλβανία, όπου ανήκει το Λάμποβο, Γιώργος Ζαρκαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου