Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Στήνεται σκηνικό πιέσεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Ευρώπη-Σε κλοιό ο Αναστασιάδης

Το παζλ των κινήσεων για την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο συμπληρώνεται καθώς στη Λευκωσία έχουν εικόνα για τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από «συνήθεις υπόπτους». Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ε.Ε. και Βρετανίας για το θέμα, το οποίο εντάσσεται στην προσπάθεια τους να πιεστεί η Λευκωσία και να επανέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς να αρθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το τελευταίο συμβάν με την γραπτή τοποθέτηση της Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, βαρόνης Άνελεϊ, επιβεβαιώνει πως όλα όσα διαδραματίζονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο οικοδομούν ένα νέο σκηνικό πιέσεων. Η βαρόνη, που απαντούσε σε ερώτηση βουλευτή, ανέφερε ως γνωστό πως η χώρα της «παραμένει αφοσιωμένη στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μεταξύ άλλων μέσω της οικονομικής βοήθειας και της απελευθέρωσης του εμπορίου από την ΕΕ.». Επειδή αυτή τη τοποθέτηση ακολούθησε της σχετικής αναφοράς στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και κάποιων κινήσεων από τις Βρυξέλλες, σήμανε συναγερμός στη Λευκωσία.
Χθες πάντως, το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Προεδρεύοντα, Γιαννάκη Ομήρου. Αποφασίστηκε ότι «θα γίνουν αυστηρότατα διαβήματα από τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο για αυτή την απαράδεκτη δήλωση και στάση της Βρετανίας όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία προς την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο». Είναι σαφές και από τα όσα διαδραματίσθηκαν και στο παρελθόν ότι οι Βρετανοί θα παρουσιαστούν καθησυχαστικοί και πως τα διαβήματα θα είναι ουσιαστικά μιας χρήσης. Σε ότι αφορά το Λονδίνο, διαμηνύεται πως «τυχαία» συνέπεσε η απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όμως, τούτο δεν φαίνεται πείθει κανένα καθώς στη Λευκωσία γνωρίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις.
Ο Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε πως «η Βρετανία, λυπούμε να πω, συνεχίζει, δυστυχώς, μια συμπεριφορά υπονομευτική της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας κατάφωρα τις εγγυητικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία». Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στη δική του θέση πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν, «έτσι που η Βρετανία να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις και για την ίδια και για τα συμφέροντα της».
ΗΠΑ:  Εφ όλης της ύλης  συζητήσεις της Σλόουτ –  Κυπριακό, περιφερειακές εξελίξεις, τρομοκρατία στην ατζέντα
ΜΕ στόχο να «βοηθήσει» στην επανέναρξη των συνομιλιών η Αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Νότιας Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, Αμάντα Σλόουτ, πραγματοποίησε σειρά επαφών χθες στη Λευκωσία. Οι επαφές της χωρίστηκαν σε δυο επίπεδα. Αυτές με την Κυπριακή Δημοκρατία και εκείνες με τις δυο κοινότητες. Συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Κασουλίδη και Φωκαίδη ενώ πέρασε στα κατεχόμενα και είδε τον Ντερβίς Έρογλου.
Στην ατζέντα της με τους δυο υπουργούς ήταν πέραν του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή καθώς και το πρόβλημα με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ΥΠΑΜ, στη συνάντηση, που ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το τελευταίο εξάμηνο, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα σε σχέση με την απειλή που προέρχεται από την έξαρση της τρομοκρατίας. Η πρώτη συνάντηση με την κ. Sloat είχε πραγματοποιηθεί και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υφυπουργού Άμυνας κ. Townsend.
Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων απειλών στον τομέα της ασφάλειας προϋποθέτει ενίσχυση της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ όλων όσοι στηρίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και προβλεψιμότητα στην πολιτική που ακολουθούν. Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης υπέδειξε προς την Αμερικανίδα διπλωμάτη ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει πιο ισχυρά μηνύματα προκειμένου να μεταβάλει την προκλητική και παράνομη στάση της που εμποδίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.
«Δεν αντιστρατεύονται μόνο τα συμφέροντα της Κύπρου, αντιστρατεύονται το κοινό συμφέρον της περιοχής, ειδικότερα μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Δεν είναι μόνο αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, είναι αντίθετες και με την προσπάθεια για την προαγωγή της ασφάλειας, σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και απ’ όπου εκπηγάζουν νέες απειλές που εξάγονται μέσω της τρομοκρατίας και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ
Ο Πρόεδρος της τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ σε ομιλία του στην 10η Σύσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης των Κρατών-Μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να στηρίξουν το ψευδοκράτος.
Είπε ακόμη πως οι «δυο λαοί» πρέπει να επωφεληθούν ίσα από το φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνοντας πως οι Τουρκοκύπριοι αντιπροσωπεύονται στη Διάσκεψη υπό τον τίτλο «τ/κ κράτος», ανέφερε πως το ψευδοκράτος επιθυμεί την συμμετοχή των ισλαμικών κρατών σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα.
Ο Τσιτσέκ μαζί με την Σιμπέλ Σιμπέρ παρακάθησαν χθες σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν.
ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΣΙ
ΣΕΙΡΑ επαφών πραγματοποιεί στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Χθες συναντήθηκε διαδοχικά με τους Πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, Ιρλανδίας, Λεττονίας καθώς και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι. Σημειώνεται ότι συναντήθηκε και με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Περαιτέρω συμμετείχε σε τρείς συζητήσεις. Για τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση πραγμάτων, για τις σημερινές προκλήσεις της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη και κατ επέκταση και στην Κύπρο και σε κλειστή συζήτηση στρογγύλης τραπέζης, με συμμετοχή μόνο αρχηγών κρατών, με θέμα συζήτησης τα ενεργειακά και πως επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου