Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Καταρρέει το πολυδιαφημισμένο επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 

Φαίνεται πως το περίφημο οικονομικό «θαύμα» του Ερντογάν βαίνει προς το τέλος του με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Μια από αυτές τις συνέπειες είναι να ξαναβγάζει στο σφυρί η Τουρκία μικρά νησάκια και βραχονησίδες στο ανατολικό Αιγαίο, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι και αμφισβητήσιμης κυριαρχίας. 
Ένα από αυτά τα νησιά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet (31/1), με τον τίτλο «Tavşan adası satılığa çılartıldı», είναι και το Tavşan adası που είναι γνωστό με την ελληνική ονομασία, Μαύρη.

Το Ταβσάν αντασί, ή Μαύρη, βρίσκεται ένα μίλι βορείως της Τενέδου και έχει έκταση 980 χιλιάδες τετραγωνικά. Πάνω στο νησί υπάρχει ένας Φάρος, δυο γέφυρες σε ένα γραφικό λιμανάκι, ενώ υπάρχει και τρεχούμενο νερό, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Θεωρείται σαν ένα από τα πιο όμορφα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η τιμή του είναι δέκα εκατομμύρια δολάρια. Για πρώτη φορά «είχε βγει στο σφυρί» το 2003, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς τότε δεν είχε βρεθεί κανένας αγοραστής. Τώρα την υπόθεση έχει αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία της Κωνσταντινούπολης, το «Σενά Εμλάκ», που διαπραγματεύεται την πώληση του. Η τιμή του 12 εκατομμύρια ευρώ.

Για πρώτη φορά το 2007 η Τουρκία είχε βάλει πωλητήριο σε κάποια πανέμορφα νησιά του Αιγαίου ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στις μικρασιατικές ακτές χωρίς όμως τότε να βρεθεί αγοραστής.
Για δεύτερη φορά τώρα και ενώ οι Τούρκοι δεν έπαψαν ποτέ να διεκδικούν δεκάδες νησάκια και βραχονησίδες στο ανατολικό Αιγαίο προκαλώντας συνεχώς προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Τούρκοι έβγαλαν πωλητήρια τον Μάιο του 2012.
Σύμφωνα με τότε αποκαλυπτικό δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, Ακσάμ, στις 14 Μαΐου 2012, η Τουρκία αποφάσισε να πουλήσει τα νησιά σε τιμές που κυμαίνονται από τα 4 μέχρι 16 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα ξαναεπανέρχονται στο θέμα με προφανείς προθέσεις.

Τα νησιά αυτά, όπως τονίζεται από τουρκικής πλευράς, συγκεντρώνουν μεγάλο τουριστικό και όχι μόνο, ενδιαφέρον, γιατί βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε μεγάλα ελληνικά νησιά. Τα νησιά είναι το Ταβσάν αντασί (στα ελληνικά Μαύρη), Κιστάκ αντασί, το Τσιτσέκ αντασί, Χασίρ αντασί Τσιφτλίκ αντασί και Καρατζά αντασί.
Το Τσιτσέκ αντασί (Νησί των Λουλουδιών), βρίσκεται 40 μέτρα περίπου από τις ακτές του Αϊβαλί. Είναι ένα πανέμορφο πραγματικά νησί, πολύ γνωστό στους Έλληνες όταν κατοικούσαν στην περιοχή. Το νησί αυτό έγινε πολύ γνωστό στην Τουρκία εξ αιτίας της πασίγνωστης Τουρκάλας ηθοποιού, Χούλιας Αβσάρ, που συνήθιζε να παραθερίζει στην περιοχή και να επισκέπτεται συχνά το μικρό αυτό (24 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα), νησάκι. Το νησάκι δεσπόζει στον κόλπο του Αϊβαλί και είναι σχεδόν δίπλα στην ελληνική Λέσβο. Τα παλιά χρόνια, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι της περιοχής, άκουγαν μέχρι και τα κοκόρια της Λέσβου που λαλούσαν πρωί πρωί.

Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στo πολύ ευαίσθητο status quo στο Αιγαίο αυτή η επιμονή των Τούρκων να ξεπουλήσουν νησάκια και βραχονησίδες, πάντως η επαναφορά του θέματος τώρα στην δεδομένη συγκυρία και με μεγαλύτερο ζήλο ίσως δείχνει κάποια πολύ «σημαντικά» πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου