Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ιμια 1996: Η κρίση αρχίζει ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ-ΓΙΑΛΟΨΟΣ-ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΠΑΡΩΝ

Σαν σήμερα, δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 1996 της ανταλλαγής των ελληνοτουρκικών ρηματικών ανακοινώσεων για το θέμα των Ιμίων, το δράμα εισέρχεται στην τελική του φάση.
Από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η ΕΥΠ έχει παρατηρήσει "κινήσεις" στην Δ.Θράκη μεταξύ εξτρεμιστών μελών της μειονότητας και αύξηση της συχνότητας των επαφών τους με το τουρκικό προξενείο και στέλνεται σήμερα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις αστυνομκές διευθύνσεις της Θράκης για αύξηση των μέτρων επιτήρησης των ανθρώπων αυτών, όπως επίσης και την εντατικοποίηση της επιτήρησης του προξενείου, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβοκάτσιες.
Γενικά ήταν διάχυτη από την αρχή η ανησυχία της ελληνικής πλευράς, δηλαδή των στρατιωτικών και της ΕΥΠ, για τις κινήσεις των εξτρεμιστών και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για το σήμερα: Σήμερα τα πράγματα έχουν "ξεφύγει" κατά πολύ σε ότι αφορά την δράση των εξτρεμιστών της μειονότητας...
Στις 23 Ιανουαρίου γίνεται σύσκεψη στην Κομοτηνή, στην οποία συμμετέχει και η διοίκηση Εθνοφυλακής και φυσικά η στρατιωτική διοίκηση και δίνονται σαφείς εντολές για την αντιμετώπιση κινήσεων και προβοκατσιών.
Και ερχόμαστε στην Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 1996, ακριβώς 18 χρόνια πριν, σαν σήμερα: Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος (τι τραγικό για την χώρα να έχει υπουργό Εξωτερικών σε δύο μεγάλες κρίσεις, των Ιμίων και της υπόθεσης Οτσαλάν, τον Θ.Πάγκαλο και πρωθυπουργό τον Κ.Σημίτη...) παραδέχεται εμμέσως το περιστατικό στα Ίμια, επιβεβαιώνοντας την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την Τουρκία και την απάντηση της ελληνικής πλευράς.
Επίσης δηλώνει ότι «το θέμα έχει κλείσει» (φαντασθείτε τι αξία έχουν οι επίσημες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών!) και ότι «δεν το θεωρεί ζήτημα ικανό για δημιουργία ατμόσφαιρας κρίσης», αφού πρόκειται για μία «εξωφρενική απαίτηση». Φοβερή διορατικότητα!
Επίσης σαν σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο άρχισαν τη χαρτογράφηση νησίδων στο Αιγαίο, και ότι μετά το πέρας της η Τουρκία θα καλέσει την Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, όπου και θα τη «στριμώξει».
Μάλιστα χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως απάντηση σε σχετική ελληνική νομοθετική πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε πριν τρεις μήνες και προέβλεπε τον «εποικισμό» των βραχονησίδων.
Είναι περίπου η ίδια αφορμή που χρησιμοποίησε ο τουρκικός Τύπος το καλοκαίρι του 2009 για να δικαιολογηθεί το σχέδιο κατάληψης της Ρω, όταν ένα στέλεχος του υπουργείου του στενού περιβάλλοντος Μεϊμαράκη διέρρευσε σε δύο ελληνικές εφημερίδες το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την ΑΥΡΙΑΝΗ, ότι "Η Ελλάδα στέλνει 1000 κομάντο σε βραχονησίδες στο Αιγαίο"...
Από αυτό το χρονικό σημείο ξεκινάει η διαδικασία κατακόρυφης κλιμάκωσης της κρίσης σε μία χώρα που η στρατιωτική ηγεσία υπό τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη ήθελε ένοπλη απάντηση, αλλά δεν μπόρεσε ή δίστασε να επιβάλλει την βούλησή της (ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ ήταν μοναδική περίπτωση αφού ήταν και ... πολιτικό στέλεχος αφού είχε εκλεγεί στα όργανα του ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της αποστρατείας του πριν την επαναφορά του το 1994, άρα είχε και έμμεση πολιτική νομιμοποίηση) και η πολιτική ηγεσία, υπό τον Κ.Σημίτη, απλά είχε άλλα πράγματα στο μυαλό της.
Τα οποία απείχαν σαφώς από την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Σε λίγες ώρες ξημερώνει η 27η Ιανουαρίου που έφερε την κορύφωση διά χειρός ΜΙΤ της τουρκικής πρόκλησης:
Το περιστατικό που συνέβη την ημέρα αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί η κορυφαία πράξη κλιμάκωσης. Δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», από το γραφείο της εφημερίδας στη Σμύρνη,μεταβαίνουν με ιδιωτικό ελικόπτερο, που απογειώθηκε στις 13.00΄ από το αεροδρόμιο «Αντνάν Μεντερές» της Σμύρνης, στην Ανατολική Ίμια, όπου και προσγειώνονται στις 14.10΄.
Εκεί, σπάζοντας τον ιστό, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και ανυψώνουν στη θέση της την τουρκική. Αποχωρούν, παίρνοντας μαζί τους την ελληνική σημαία. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική σημαία που πέφτει στα χέρια Τούρκου μετά το 1922.
Η ενέργειά τους μαγνητοσκοπείται και παρουσιάζεται σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου.
Δύο εκ των μελών της αποστολής είναι άτομα που τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα, καθώς εμπλέκονται στην πρόκληση επεισοδίων στη Θράκη και θεωρούνται ενεργούμενα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Η πράξη τους εμφανίζεται ως «ιδιωτική πρωτοβουλία» από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στις 28 Ιανουαρίου 1996 το ελληνικό περιπολικό «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΙ» P70 κατά τη διάρκεια περιπολίας του στην περιοχή των Ιμίων στις 08.10΄, νωρίς το πρωί, εντοπίζει την τουρκική σημαία. Ενημερώνεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνει εντολή για την άμεση υποστολή της.
Για τις ενέργειες αυτές ενημερώνεται η Κυβερνητική Επιτροπή. Περί τις 10.30΄ το περιπολικό «ΑΝΤΩΝΙΟΥ» P286 υποστέλλει την τουρκική σημαία, αλλά και την αντικαθιστά με την ελληνική.
Τα δύο ελληνικά περιπολικά παρέμειναν στην περιοχή.
Στην Θράκη μέλη της μειονότητας που διακρίνονται για την εξτρεμιστική τους δραστηριότητα καλούνται στις αστυνομικές διευθύνσεις Ξάνθης και Κομοτηνής, καθώς και των τμημάτων των χωριών και προειδοποιούνται εμμέσως και με διακριτικότητα ότι θα πρέπει να απέχουν από "παράνομες ενέργειες".
Στα Ίμια στέλνεται μια μεγάλη μονάδα του Στόλου η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 με το τραγικό ελικόπτερο ΑΒ 212, το ΠΝ 21 και βέβαια και οι Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός. Ανακαλείται η φρεγάτα F 452 ΥΔΡΑ από την Αδριατική Θάλασσα όπου συμμετέχει σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ.
Ολα αρχίζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου