Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

"Θα ανάψει το Αιγαίο" απειλούν οι Τούρκοι αν η Ελληνική Προεδρία ανακηρύξει ΑΟΖ

Οι Τούρκοι απειλούν με «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο σε
περίπτωση που η Ελλάδα κινήσει τις διαδικασίες, εκμεταλλευόμενη και την προεδρία της Ε.Ε. για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή από το Καστελόριζο και μέχρι την Κύπρο.
Πιθανόν αυτό να είναι και το πρόσχημα προκειμένου η Άγκυρα και η κυβέρνηση του Ρ.Τ. Εντογάν να προκαλέσει μία τεχνητή κρίση στο Αιγαίο για ξεφύγει από τη δίνη στην οποία βρίσκεται μετά το σκάνδαλο διαφθοράς.

Τις ανησυχίες αυτές, οι οποίες εκφράζονται και από επιτελείς του Πενταγώνου, έρχεται να επιβεβαιώσει σήμερα ένα απειλητικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Şafak».

Η εφημερίδα έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Sular ısınacak», που σημαίνει «θα ανάψουν τα νερά». Δηλαδή έρχεται μεγάλη κρίση στο Αιγαίο και στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Σημειώνεται πώς η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι φιλοκυβερνητική, υποστηρίζει σαφώς τον Ρ.Τ. Ερντογάν και για το λόγο αυτό αξιωματικοί του ελληνικού Πενταγώνου αξιολογούν ως ιδιαίτερα σοβαρό το δημοσίευμα. Επισημαίνουν ωστόσο πώς έχουν ληφθεί και προβλεφθεί μέτρα σε περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εξάγει την εσωτερική της κρίση.

Όπως υποστηρίζει η «Yeni Safak», με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ελληνική πλευρά να αδράξει την ευκαιρία για να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ, που σχετίζεται με την ύπαρξη και εκμετάλλευση των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο να συμβεί αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις έρευνες για την ανακάλυψη με την προοπτική άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και σε δεύτερη φάση και στο Αιγαίο», επισημαίνει η εφημερίδα.

Οι Τούρκοι δηλαδή θεωρούν δικό τους χώρο τον Αιγαίο, αξιώνουν να μην γίνει καμία έρευνα από ελληνικής πλευράς και απειλούν με πολεμική σύρραξη.

Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα έφτασε στο σημείο υποστηρίξει πώς η Ελλάδα έπρεπε να έχει απεμπολίσει το δικαίωμα της να κάνει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα στο Αιγαίο, καθ’ ότι είναι απαίτηση της Άγκυρας.

Φαίνεται πώς ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα «θερμός» στο Αιγαίο, ιδίως όσο συνεχίζει η κρίση να βαθαίνει στην Τουρκία και να απειλείται η κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι Τούρκοι έδειξαν τα πρώτα δείγματα κλιμάκωσης της έντασης με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο ανήμερα των Χριστουγέννων. Συνεχίζουν με απειλές με την έλευση του νέου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου