Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Πώς «μαγειρεύτηκε» πριν από 15 ημέρες το «δώρο» σε Κοπελούζο – Παναγάκο!

davΤροπολογία-σκάνδαλο, η οποία αναδεικνύει τον πολλές φορές ευτελή και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή, χαρακτηρίστηκε ακόμη και από έμπειρους κοινοβουλευτικούς η ρύθμιση με την οποία αρχικά 22 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ζήτησαν έξτρα επιδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των ομίλων Κοπελούζου και Παναγάκου, που έχουν εντάξει επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη διαδικασία «fast track». Τα όσα ακολούθησαν, με έξι βουλευτές να αποσύρουν άρον άρον τις υπογραφές τους και πολλούς ακόμη να μετανιώνουν που υπέγραψαν, απλώς επιβεβαίωσαν ότι η οσμή σκανδάλου ήταν κάτι παραπάνω από έντονη. Η επισφράγιση ήρθε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος (και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου) Γιάννης Μανιάτης αναγκάστηκε να ζητήσει, υπό το βάρος της κατακραυγής, από τους βουλευτές να αποσύρουν την τροπολογία. «Κατανοητή η αγωνία για τους ανέργους, αλλά σας ζητώ να την αποσύρετε» ήταν η σχετική αναφορά του κ. Μανιάτη.
Οπως το 2004
Η ιστορία της αμαρτωλής τροπολογίας, η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αλήστου μνήμης τροπολογία Πάχτα το 2004 -η οποία στιγμάτισε τους βουλευτές που την υπέγραψαν και συνέβαλε σημαντικά στη μετατροπής της εκλογικής ήττας σε πανωλεθρία για τον Γιώργο Παπανδρέου στις εκλογές εκείνης της χρονιάς-, αρχίζει πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Πρωτεργάτες στην προώθηση της τροπολογίας και στη συλλογή υπογραφών ο «γαλάζιος» βουλευτής Αχαΐας Θανάσης Νταβλούρος αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ολως τυχαίως στις εκλογικές περιφέρειες και των δύο πραγματοποιούνται επενδύσεις οι οποίες θα επωφελούνταν από τη ρύθμιση.Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι μπροστά στον σάλο των αποκαλύψεων τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν, με αποτέλεσμα οι βουλευτές οι οποίοι μέχρι πρότινος φαίνονταν να υποστηρίζουν την τροπολογία να καρφώνουν τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε πηγαδάκια με δημοσιογράφους στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης και μπροστά στο πρωτοφανές φαινόμενο της απόσυρσης οκτώ υπογραφών, οι βουλευτές που έμειναν να υποστηρίζουν την τροπολογία έλεγαν ότι το κείμενο είχε λάβει το πράσινο φως «νομικών συμβούλων» του υπουργείου, οι οποίοι μάλιστα έκαναν και τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε δήθεν να μην υπάρξουν προβλήματα με την Κομισιόν. Και όχι μόνο αυτό αλλά, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι βουλευτές, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ, όσο και αν δεν υπέγραψαν την τροπολογία, είχαν στηρίξει την πρωτοβουλία ώστε να μην κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας.
Το επιχείρημα της διάσωσης των θέσεων εργασίας ήταν και το βασικό των δύο βουλευτών. Ο Θανάσης Νταβλούρος, πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται και η μεγαλύτερη εγκατάσταση η οποία θα ευνοηθεί, ακούστηκε να φωνάζει στο εντευκτήριο ότι είναι πεντακάθαρος. Αξιοσημείωτο όμως ήταν και το άγχος του (νεαρού εκ Ρουμανίας ιατρού και ελάχιστα εργασθέντος) Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (και εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ), στην περιφέρεια του οποίου γίνεται αμερικανική επένδυση που θα ευνοούνταν, να πείσει δημοσιογράφους τόσο τηλεφωνικά όσο και διά ζώσης ότι δεν υπάρχει τίποτα το ύποπτο.
Ο επανακάμψας
Από εκεί και πέρα στους θιασώτες της τροπολογίας συγκαταλέγονται επίσης ο γενικώς ευαίσθητος σε θέματα φωτοβολταϊκών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης. Μαζί με αυτόν και ο πρόσφατα επανακάμψας στη Ν.Δ. (πρώην σκληρός πολέμιός της) Κώστας Μαρκόπουλος, η δικογραφία εναντίον του οποίου για τις ατασθαλίες επί υπουργίας του στον ΕΟΤ είναι ακόμη στα συρτάρια της Βουλής. «Δεν μετανιώνω για τίποτα. Η τροπολογία είναι σωστή» υποστήριξε και ο σχετικά άγνωστος «γαλάζιος» βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Καράμπελας, ο οποίος διακρίνεται ως μνημονιακός μέχρι το κόκκαλο. Δικογραφία εναντίον του για ζημία του Δημοσίου ύψους εκατομμυρίων ευρώ έχει πάντως ένας ακόμη υπογράφων την τροπολογία, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός από τη Θεσσαλονίκη.
Και οι… «πολέμιοι της διαπλοκής»
Στους υπογράφοντες και ο γνωστός και μη εξαιρετέος (γαμπρός γνωστού μεγαλοξενοδόχου) πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας (ελέω πατρικής «κληρονομίας») της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Ταλιαδούρος, αλλά και οι κατά τα άλλα πολέμιοι της διαπλοκής, των συμφερόντων και της αρπαχτής Γεράσιμος Γιακουμάτος και Φωτεινή Πιπιλή, η οποία στον πολιτικό της λόγο χρησιμοποιεί συχνά πυκνά φράσεις τύπου «γούτσου – γούτσου». Τέλος, την υπογραφή τους διατήρησαν ο γενικώς και αορίστως «αντάρτης» Στάθης Κωνσταντινίδης, αλλά και ο πρώην ακόλουθος της Ντόρας Μπακογιάννη Γιώργος Κοντογιάννης από την Ηλεία.
Κανένας πάντως από αυτούς δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το γεγονός για ποιον λόγο η τροπολογία αποσύρθηκε κακήν κακώς αφού ήταν τόσο καλή και ευεργετική για τους εργαζομένους.
Τα ευτράπελα με όσους έτρεχαν να τα μαζέψουν και δήλωναν «παραπλανημένοι»
Αμέσως μετά πάντως από την αποκάλυψη του σκανδάλου, η Βουλή άρχισε να ζει ημέρες τροπολογίας Πάχτα. Και όπως ακριβώς τότε πολλοί βουλευτές είχαν υποστηρίξει το αστείο επιχείρημα ότι δεν γνώριζαν τίποτα μέχρι και το ότι είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή τους, έτσι και τώρα η αστειότητα επαναλήφθηκε με αρκετούς βουλευτές να σπεύδουν να αποσύρουν την υπογραφή τους προκειμένου να πείσουν -χωρίς επιτυχία, είναι η αλήθεια- ότι δεν ήξεραν τίποτα. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν ευτράπελες, καθώς οι υπογράφοντες την τροπολογία χωρίστηκαν, με τους μισούς να αρχίσουν να κατηγορούν τους άλλους μισούς ότι τους παραπλάνησαν αποκρύβοντάς τους τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από την τροπολογία.
Ακόμη πάντως κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, το μόνο που αποδεικνύει είναι η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ιερό τους καθήκον πολλοί βουλευτές. Και αυτό γιατί στην προσπάθειά τους να κάνουν δημόσιες σχέσεις, δεν είναι λίγες οι φορές που υπογράφουν ό,τι να ‘ναι χωρίς να γνωρίζουν σε τι αναφέρεται.
Την αρχή έκανε μάλιστα ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος την ίδια ημέρα που η «δημοκρατία» αποκάλυψε τι κρύβεται πίσω από την τροπολογία έσπευσε να αποσύρει την υπογραφή του υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα. Από κοντά οι δύο βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης, οι οποίοι προφανώς και είδαν στο κείμενο της τροπολογίας την ευκαιρία να αναδειχθούν. Παραπλανημένοι δήλωσαν επίσης ο «επαγγελματίας» αντάρτης Γιώργος Βλάχος και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, ενώ μετανιωμένοι απέσυραν την υπογραφή τους και οι Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, Παύλος Βογιατζής και Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Ολοι αυτοί δεν έκαναν εν τέλει τίποτε περισσότερο από το να επιβεβαιώσουν την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν ως βουλευτές.
Με δεδομένο πάντως ότι η τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά ανακάλεσε στη μνήμη παλαιών κοινοβουλευτικών την τροπολογία Πάχτα, η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή μαύρη νύχτα, μόνο λίγοι δεν είναι όσοι υποστηρίζουν ότι οι 22 υπογράφοντες, ασχέτως του αν απέσυραν ή όχι την υπογραφή τους, μπήκαν στη δίνη του κυκλώνα. Και αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, το μόνο που αξίζει να υπενθυμιστεί είναι ότι οι εννέα που είχαν υπογράψει την τροπολογία Πάχτα αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών.
Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου