Με την επωνυμία «Διπλωματικός κύκλος» μια ομάδα πρώην πρεσβευτών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υπηρετήσει σε καίρια πόστα στο εξωτερικό, παρέδωσαν στον πρωθυπουργό επιστολή, στη οποία αναφέρονται σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής προειδοποιώντας ότι η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να θέσει σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά μας θέματα.
Είναι η δεύτερη φορά που ο «Διπλωματικός κύκλος» στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό, η πρώτη φορά ήταν το 2011, όταν έστειλαν στον Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο δεν έλαβαν ποτέ απάντηση.
Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Ιωάννης Κοραντής, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία και πρώην Διοικητής της ΕΥΠ, ο Κωνσταντίνος Πολίτης, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Λ. Καραγιάννης πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι αλλά και ο Ε. Μεγαλοκονόμος, πρώην αναπλ. Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΞ.
Σκοπός της επιστολής, όπως λένε οι πρεσβευτές, είναι «να υπενθυμίσουν κάποια πράγματα που κατά καιρούς ξεχνιούνται» ότι θέλουν μόνο να βοηθήσουν χωρίς να τρέφουν προσδοκίες ότι θα λάβουν απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τι λένε στην επιστολή τους;
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι διευρύνονται οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη Θράκη και στη δράση του Γενικού προξενείου Κομοτηνής. Ζητάνε ακόμη η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Σκοπιανό
Εκτιμούν ότι τυχόν αποδοχή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, θα αυξήσει την επιθετικότητα και τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών και προτείνουν ότι τυχόν συναίνεση θα πρέπει να δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα ρυθμίζονται θέματα ταυτότητας, γλώσσας και εθνότητας. Καταλήγουν δε ότι πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα στην όποια συμφωνία.
Ελληνοαλβανικές σχέσεις
Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πιο προσεκτική σε ότι αφορά στην προοπτική της Αλβανίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. και κατακρίνουν σφόδρα τόσο την τακτική του πρώην πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα, όσο και του νυν Ε. Ράμα.
Κυπριακό
Γράφουν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με το πιστόλι του Αττίλα στον κρόταφο των Ελληνοκυπρίων και ότι επί της ουσίας η Κύπρος έχει να επιλέξει μεταξύ τριών απαράδεκτων επιλογών διχοτόμησης:
α. Παραλλαγή σχεδίου Ανάν
β. Παγίωση των υφιστάμενων συνθηκών
γ. Διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ελπίζουμε η επιστολή αυτή να μην παραπέσει ξεχασμένη μέσα σε κάποιο συρτάρι των προθαλάμων υπουργικων και προθυπουργικών γραφείων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου