Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Δολοφονία Ν.Τεμπονέρα: Οταν οι ΟΝΝΕΔίτες έχυναν μυαλά στα δάπεδα...


Πριν από 22 χρόνια και 9 μήνες, τον Ιανουάριο του 1991 με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και του "νούμερο 2" της κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών, αλλά έχοντα λόγο επί παντός επιστητού σε ότι αφορά την λειτουργία της κυβερνησης, τον Α.Σαμαρά, τελέστηκε ένα πραγματικό πολιτικό έγκλημα μιας συμμορίας ΟΝΝΕΔιτών με αυτουργό δολοφόνο έναν συγκεκριμένο ΟΝΝΕΔίτη, τον Ι.Καλαμπόκα.
Θύμα του ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), ο 38χρονος Νίκος Τεμπονέρας.
Ο φόνος έγινε όταν οργανωμένες ομάδες εφόδου των ΟΝΝΕΔιτών εφόρμησαν με λοστούς, ρόπαλα και αλυσίδες στο υπό κατάληψη σχολείο (3ο Λύκειο) και έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο.
Ας δούμε το φιλμ της δολοφονίας: Στις 08.01.1991, στις 19.30 το απόγευμα, στην Πάτρα περί τα τριάντα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Ιωάννη Καλαμπόκα, επιτίθενται οπλισμένοι κατά των μαθητών στην κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου, χωρίς όμως να επιτύχουν να διώξουν τους νέους.
Μία ώρα αργότερα, η ίδια ένοπλη ομάδα και χωρίς να ενοχληθεί από την αστυνομία επιτίθεται κατά του 3ου Λυκείου και καταφέρνουν να απωθήσουν τους ελάχιστους μαθητές που βρισκόταν στο χώρο.
Σε λίγο, συγκεντρώνονται έξω από το λύκειο δεκάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καθώς και ο δήμαρχος Πάτρας, Α. Καράβολας και ο βουλευτής Αχαΐας του Πα.Σο.Κ, Α. Φούρας.
Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ αρνούνται να υποχωρήσουν από την «αντικατάληψη» και δηλώνουν ότι θα παρατείνουν την κατάληψη του Λυκείου μέχρι αυτό να λειτουργήσει ξανά κανονικά. Σύντομα, τα πνεύματα οξύνονται και αρχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών με εκσφενδονίσεις αντικειμένων, ενώ σημειώνονται οι πρώτοι τραυματισμοί.
Γύρω στις 23.30 το βράδυ, ομάδα καθηγητών και γονέων επιχειρεί να μπει στο κτίριο. Με το άνοιγμα της πόρτας τα μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους. Ο ΟΝΝΕΔίτης Ι.Καλαμπόκας ορμά μαζί με δύο άλλους κατά του καθηγητή Ν.Τεμπονέρα και του συντρίβει με μανιασμένα κτυπήματα το κρανίο του.
Ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος και με τα μυαλά του χυμένα έξω.
Γύρω του η συμμορία της ΟΝΝΕΔ με κραυγές και ξύλο σπέρνει τον τρόμο.
Ο καθηγητής μεταφέρεται στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός (τα μυαλά του είχαν χυθεί στο πάτωμα)και το πρωί της 09.01.1991 παύουν όλες οι ζωτικές λειτουργίες του.
Στο νοσοκομείο μεταφέρονται επίσης άλλα τέσσερα άτομα που είχαν δαρθεί ανηλεώς από τους ΟΝΝΕΔίτες σε σοβαρή κατάσταση και δεκάδες με ελαφρότερα τραύματα.
Η ομάδα εφόδου του Ι.Καλαμπόκα εξαφανίζεται ανενόχλητη αφού η αστυνομία κάνει την εμφάνισή της, όταν τα επεισόδια έχουν τελειώσει.
Οι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ως φυσικούς αυτουργούς τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Καλαμπόκα, το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Α. Μαραγκό και τον συντροφό τους Σ. Σπίνο.
Τις επόμενες ημέρες ακολουθεί ένα πραγματικό χάος, με διαδηλώσεις στην Αθήνα, την Πάτρα, εμπρησμούς κτιρίων κλπ.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ήταν η αφορμή των καταλήψεων, το πήρε πίσω ο νέος υπουργός Παιδείας ο Γ.Σουφλιάς και ενώ είχε παραιτηθεί ο Β.Κοντογιαννόπουλος από υπουργός Παιδείας υπό το βάρος του εγκλήματος.
Στις 7 και τις 8 Ιανουαρίου οι έφοδοι των ΟΝΝΝΕΔιτών με την έγκριση του κόμματος και της ηγεσίας του (πρωθυπουργός Κ.Μητσότακης και υπουργός Εξωτερικών και νούμερο 2 στην κυβέρνηση Α.Σαμαράς) ξυλοκόπησανμ και έστειλαν στα νοσοκομεία δεκάδες καταληψίες σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό ήταν ένα πραγματικό πολιτικό έγκλημα, όπου οργανωμένες ομάδες εφόδου επιτέθηκαν σε συγκεκριμένα προκαθορισμένα σημεία, υποκαθιστώντας τις νόμιμες αρχές.
Κλασική περίπτωση δράσης οργανωμένων συμμοριών που προκάλεσαν αίμα, πόνο και οδύνη και καμία σχέση με την δολοφονία του Π.Φύσσα.
Τότε κανείς δεν ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα της ΝΔ, ούτε να χαρακτηριστεί "εγκληματική συμμορία"ούτε βέβαια ακούστηκαν όλα αυτά τα ντροπιαστικά για τον πολιτικό πολιτισμό μας από τα ΜΜΕ της εποχής.
Ο συγκατηγορούμενος του Ι.Καλαμπόκα για τη δολοφονία, ο Α. Μαραγκός, απαλλάχτηκε με βούλευμα, ενώ ο Ι. Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου σε ισόβεια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης - ποινή που σύντομα μειώθηκε και στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος λόγω "καλής συμπεριφοράς".
Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βόλο ως υπεύθυνος παραρτήματος της Εθνικής Τράπεζας και εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στη ΝΔ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου