Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ...ΑΥΡΙΟ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΣΕΙΟΥ ΘΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΕΙ ΣΕ ΖΑΚΛΥΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑΣ!

Με την παρουσία του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν και ενδεχομένως του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ θα γίνουν, τη Δευτέρα το απόγευμα, στο Θησείο, τα εγκαίνια της πλατείας «Ζακλίν ντε Ρομιγί» προς τιμής της διάσημης ελληνίστριας, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας της Κλασικής Εποχής.
Η Ζακλίν ντε Ρομιγί ήταν η πρώτη γυναίκα που ανακηρύχθηκε καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Γαλλίας και η δεύτερη γυναίκα που ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Απεβίωσε στις 18 Δεκεμβρίου 2010.
Το όνομά της θα λάβει διαμορφωμένος χώρος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την πρόεδρό του Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, την πρόταση της οποίας να τιμηθεί η μεγάλη ελληνίστρια, υιοθέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει από την πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι Αλ. Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν. Για την Ζακλίν ντε Ρομιγί θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure, Μονίκ Τρέντ-Μπουλμέρ, μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί και ο ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος. Ι. Δεσποτόπουλος.

Η εκδήλωση θα συνεχίσει με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τις Μαρία Παπαπετροπούλου και τη Θεοδώρα Μπάκα και θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια γλυπτικής σύνθεσης, φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτο, όπου θα κυριαρχεί η φράση «Η πραότητα στην Ελληνική Σκέψη» - που αποτελεί τον τίτλο βιβλίου της που κυκλοφόρησε το 1971 (La douceur dans la pensee grecque) όπου πραγματεύεται την πραότητα και συγγενικές ιδέες στην Ελληνική Σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου